Реклама / Ads
11| 2636 |25.04.2023 НОВИНИ

Договорът за членството в ЕС навърши пълнолетие, а ние сме все така незрели

.
18 години изминаха, откакто България и Румъния подписват договора за присъединяване към Европейския съюз. Той е ратифициран на 25 април 2005 г. от всички тогавашни членки на блока и влиза в сила на 1 януари 2007 г. Въпреки пълнолетието на този документ обаче, страната ни остава все така незряла част от Общността. Години наред сме най-корумпираните в блока. Години наред сме с най-лоша свобода на словото.
 

На 13 април 2005 г. Европейският парламент одобрява подписването на присъединителните договори за България и Румъния, дефакто потвърждавайки присъединяването им към ЕС. Парламентът гласува за присъединяването на Румъния с 479 “за“, 93 “против“ и 71 “въздържали се“. България получава малко по-позитивен вот с 522 “за“, 70 “против“ и 69 “въздържали се“.

 

От българска страна Договорът за присъединяване е подписан от президента Георги Първанов, министър-председателя Симеон Сакскобургготски, министъра на външните работи Соломон Паси и министърът по европейските въпроси Меглена Кунева.

 

Какво се случи за 18 години? 

 

Европейската ни идентичност е все така изпразнено от съдържание понятие. Политици говорят за “евроатлантизма” като за някакъв висш идеал, но същевременно гледат на Изток. Други пък открито отричат Запада и всички негови ценности, но пращат децата си да учат в западни университети, ходят по почивки в Западна Европа. 

 

България е все още далеч от Еврозоната. Според някои икономисти - все по-далеч. Перспективите за приемането на единната европейска валута не са добри, порязаха ни за Шенген заради купищата нерешени проблеми в страната. 

 

България години наред е най-корумпираната държава в Европейския съюз. Според данните на Transparency International за 2022 г. родината ни е подобрила показателите си в борбата с корупцията, но все още не сме прескочили границата от 44-те точки по скалата, които ни поставят на около 70-тото място в света. България, Румъния и Унгария са сочени за най-корумпираните държави в Европа. Букурещ обаче намери своята Лаура Кьовеши (която впрочем оглави Европейската прокуратура и в момента следи как се разходват парите на ЕС от държавите-членки). Кьовеши се превърна в един от символите на борбата срещу корупцията в Румъния и в момента Букурещ ни задминава по този показател. У нас има главен прокурор като Иван Гешев, чадър над корупционните практики, покровителство на престъпници, недоверие в институциите. 

 

Румъния ни задминава и по свобода на словото. В момента северната ни съседка е далеч пред нас - според индекса за 2022 г. България е на 91 място по този показател, докато Румъния е на 56-о. През 2007 г., когато двете държави официално стават членки на ЕС, Румъния е на 42-о място, а България - на 51-о.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2819 |13.04.2023 Горан Благоев: Договорът, подписан през 2017 г. с РС Македония предизвиква част от проблемите . 0| 2910 |01.04.2023 15 столетници и 1091 младежи, навършили пълнолетие, имат право да гласуват във Великотърновско . 3| 2953 |31.03.2023 Турция ратифицира членството на Финландия в НАТО . 1| 2982 |28.03.2023 Предложение: Договорът на НЗОК за работа на аптеките, отпускащи лекарства на хронично болни, да се удължи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads