Реклама / Ads
0| 3258 |31.05.2022 НОВИНИ

ЕС се договори: Забрана за 90% от руския петрол до края на годината

.
Източник: БГНЕС
Европейският съюз се съгласи да забрани 90% от вноса на руски петрол до края на годината, съобщиха лидерите на Европейския съвет.
 

Руският петрол, доставян с танкери, ще бъде забранен, а ще бъде направено изключение за южния сегмент на тръбопровода „Дружба", каза на пресконференция председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. 

 

Северният сегмент на газопровода обслужва Полша и Германия, които се съгласиха с ембаргото. Южната част отива към Унгария, Словакия и Чехия. Фон дер Лайен уточни, че ще бъде направено изключение за южния сегмент, който представлява 10% от вноса на руски петрол.

 

„Имаме ясно политическо изявление от Полша и Германия, че те, както и останалите, ще спрат руския петрол до края на годината. Покрихме като цяло 90% от спирането на руския петрол през този период от време. Остават кръговото 10 или 11%, което се покрива от южната „Дружба". За момента се договорихме за изключения“, каза фон дер Лайен.


Фон дер Лайен добави, че лидерите на ЕС ще продължат да се срещат, за да обсъдят подробности за петролното ембарго и други части от пакета от санкции.

 

„Европейският съвет се съгласява, че шестият пакет от санкции срещу Русия ще обхване суровия петрол, както и петролните продукти, доставяни от Русия в страните членки, с временно изключение за суровия петрол, доставян по тръбопровод“, се казва в изявление на Европейския съвет. .

 

Алтернативи на руските доставки?

 

Фон дер Лайен обясни, че би било възможно да се увеличи използването на нефтопровода "Андриа" в Хърватия за доставка на петрол за Унгария без Русия. Тя добави, че рафинериите в Унгария ще трябва да бъдат актуализирани, за да приемат петрол от Хърватия.

 

„Това, което направихме днес, е голяма крачка напред. Защото сега се отървахме от въглищата – а това вече беше много трудно. Сега по същество имаме политическо споразумение как постепенно да спрем петрола в ясен срок“, категорична е фон дер Лайен.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3465 |30.05.2022 Икономист: Ембарго върху руския петрол цели промяна на стратегията на Русия . 0| 9626 |29.05.2022 Унгария посече новия вариант за ембарго върху руския петрол . 0| 3396 |29.05.2022 Руският посланик в Лондон: Русия няма да използва ядрени оръжия . 0| 20881 |25.05.2022 Бойко Ноев: Тези от Европа, които ни натискат за РС Македония, заобиколиха ембаргото за руския газ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads