Реклама / Ads
5| 3406 |19.05.2023 НОВИНИ

"Дойдоха и си заминаха": ДАНС и НСО мълчат за предполагаемия атентат срещу Гешев

.
ДАНС и НСО отказаха да предоставят информация на членовете на парламентарната комисия за контрол на специалните служби за предполагаемия атентат срещу главния прокурор Иван Гешев на 1 май, съобщи пред в. “Сега” депутатът от ПП-ДБ Атанас Атанасов.
 

Вчера се проведе засекретено заседание, на което шефовете на ДАНС и НСО Пламен Тончев и Емил Тонев трябваше да бъдат изслушани. Изглежда обаче нищо не е произлязло от засекретеното заседание.

 

“Дойдоха и си заминаха”, обобщи изслушването им Атанасов.

 

По думите на шефовете на двете служби наблюдаващ прокурор е забранил с постановление да разпространяват информация по случая. Според Атанас Атанасов обаче все пак има данни, които не са част от досъдебното производство и респективно не попадат под тази забрана.  По думите му скандален е и фактът, че конкретното постановление на прокурора да не се разкрива информация е изпратено до определени адресати - шефовете на двете служби. Той допусна, че това е станало, след като изслушването им по темата е било включено в дневния ред на комисията. 

 

Тонев обяснил само, че от службата са изпратили документация на прокуратурата. А Тончев разказал как е реагирала ДАНС в случай на някаква заплаха срещу главния прокурор, пишат от в. “Сега”. 

 

Според Атанас Атанасов редно е било на депутатите да се обясни по кои версии около взрива до кортежа на Гешев се работи. 

 

Една от основните версии според депутата от ПП-ДБ е инсценировка. Прокуратурата обяви, че разследва терористичен акт, а заместникът на главния прокурор Борислав Сарафов каза, че началникът му е бил със семейството си в колата. Именно това твърдение обърна каруцата в отношенията между Сарафов и Гешев, след като се оказа, че то не отговаря на истината. 

 

Зам.-главният прокурор обвини началника си, че не е разсеял внушенията в дните след взрива. Напрежението стигна точка на кипене, след като предложената за премиер от ГЕРБ Мария Габриел даде заявка, че оставката на Гешев ще е едно от първите неща, с които ще се заеме евентуално нейно правителство. ДПС изненадващо я подкрепи. Впоследствие шестима от Прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет внесоха искане за предсрочното освобождаване на главния прокурор. Такова е внесъл и Борислав Сарафов. 

 

Въпросът ще се разглежда на извънредно заседание на ВСС, което ще бъде насрочено от служебния министър на правосъдието. Очаква се то да е или в четвъртък, или в петък.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2727 |19.05.2023 Българско гражданство получават председателя и секретаря на закрития български клуб в Битоля . 3| 3199 |18.05.2023 На секретно заседане шефовете на НСО и ДАНС се обясняват за атентата срещу Гешев . 6| 3016 |18.05.2023 Сарафов VS. Гешев: В НС изслушват началника на НСО и председателя на ДАНС . 0| 2603 |12.05.2023 Тръмп обжалва присъдата си по гражданско дело за сексуално насилие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads