Реклама / Ads
9| 5195 |09.06.2010 НОВИНИ

Докато гледате Слави, вижте да не ви обират

.
“Обраха ме, докато гледах Слави Трифонов...”- това разказа вчера столичанка, чийто дом е на пъпа на София.
 
“Седим си със съпруга ми в хола и се кефим на участниците в шоуто - мъж от Уелс не само с перфектен български, но и тънко чувство за хумор, както и на гиздава македонка, която веднага ни спечели, пише в днешния си брой вестник Труд.  Умряхме си от смях, като изтресе на Слави, че главата му била мазна. Към 23,45 ч понечих да вляза в спалнята, чиято врата е на половин метър от телевизора. Натискам месинговата брава - не се отваря. Пак - нищо. Викам съпруга си, а той занарежда, че нощните ключари щели да ни обрънзат яко. Звъннахме на вече заспалия ни зет незабавно да пристигне с отвертки, та да спасим този харч. Но докато го чакахме, ни светна - а дали пък в спалнята няма някой, който е заключил вратата?

Изключено! Да, на партер сме и прозорецът беше отворен, но нали е обезопасен с метална решетка! За всеки случай грабнах фенерчето да проверя ситуацията отвън. Направо изстинах! Докато кротко сме си гледали Слави, някой беше разрязал металните пръчки, влязъл през прозореца, заключил вратата отвътре да не го безпокоят и отмъкнал чантата ми.А в нея - около 300 лв., изтеглени преди час за връщане на борчове, лична карта, шофьорска книжка, талонът на колата, служебни пропуски, важни адреси и телефони. Още: току-що получена нова дебитна карта и ... листче с кода й. Там са и ключовете от жилището, и два чифта скъпи диоптрични очила, лекарствата, без които не мога....

Разтреперена, позвъних на дежурната в “Борика” да блокира сметката в банката, а в това време вече пристигнаха два екипа от следователи и полицаи. Светкавично оправиха вратата, професионално взеха отпечатъци, снимаха. До ранни зори се писаха протоколи. Не мигнахме цяла нощ - нали оттук нататък ни чакат безумни финансови тегоби за карти, очила и външна брава, ужасяващи опашки в паспортното и КАТ. Яка да ни е душа и друг път с тв шоутата - по-полека...”, изплака болката си нашата читателка.

Има увеличение на кражбите - от жилища, офиси и автомобили, но не може да се говори за бум на престъпността заради кризата. Това сочат данните на МВР и Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), представени вчера в парламента. Полицията дебне 3030 бандити. “Опасенията за рязък ръст на престъпленията в резултат на икономическата криза не се потвърдиха. МВР регистрира 9% повече посегателства през 2009 г. спрямо 2008 г. Факт, който се обяснява както с увеличение на някои престъпления, така и с намаляващия дял на скритата (латентна) престъпност и по-голямото доверие на гражданите към полицията.” Това обявиха вчера от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) на дискусията “Динамика на конвенционалната престъпност в България 2009-2010 г.” Форумът се състоя в парламента и в него участваха депутати, шефове от МВР, прокуратурата и други институции.

От 2001 г. насам експерти от ЦИД следят ръста на бандитизма у нас чрез т. нар. виктимизационни изследвания - анкети сред граждани, станали жертви на престъпления. Получените данни се сравняват с официалната статистика на МВР. В първите години в работата е участвал и Цветан Цветанов, сътрудник на тогавашния главен секретар на МВР ген. Бойко Борисов.

“Винаги ме е впечатлявала разликата между реалната полицейска статистика, или стъкмистика и усещането на гражданите за престъпносттта. Затова в МВР разработваме нова методика за приемането на заявителски материали, така че да отпадне напълно субективният фактор при регистрирането на престъпления”, каза вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов. Той обобщи, че за 8-те месеца, откакто е в МВР, са били “приведени в известност” 630 участници в организирани престъпни групи и 2400 крими престъпници. Икономическите ченгета сега работят по престъпления с щети от 520 млн. лв., докато м. г. тази цифра е била 90 млн. лв. Цветанов каза още, че в държавите, засегнати от кризата, е практика да не бъдат пускани от арестите хора, които крадат коли, продават наркотици и т. н.

“Към момента няма известен лидер на организирана престъпна група, който да не е в полезрението на МВР”, каза главният секретар Калин Георгиев. Данните на ЦИД сочат също, че е наркопазарът е в криза - трайна е употребата на марихуана, но има спад при хероина, кокаина и амфетамините.

МВР: На всеки два часа разбиват жилище София (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 7281 |26.05.2010 Борисов отива при Слави, но само с Първанов . 0| 5232 |11.05.2010 Борисов: Строих детски градини, докато мълчаха за кризата . 6| 4887 |22.04.2010 Алексей Петров бил милионер, докато работел в НСС . 27| 5479 |03.03.2010 Парламентарен "разнобой" за 3-ти март докато Бузек е в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads