Реклама / Ads
0| 6648 |22.06.2017 НОВИНИ

Доклад на МО сочи, че ”Грипен” е избран за изтребител

.
България е избрала шведските изтребители ”Грипен” за модернизиране на военновъздушните си сили. Това става ясно от доклад на Министерството на отбраната. Шведската компания ”Сааб” е класирана на първо място.
 

Конкурентната оферта на Португалия за самолети F-16, втора ръка не е била сред класираните, става ясно още от документа. Няма информация кога правителството ще вземе окончателното решение за сделката, съобщи Нюз. бг.

 

От Военното министерство предвиждат преразглеждане на финансовите параметри на вече приетите проекти за инвестиционни разходи за ВВС и ВМС.

 

За да могат да изпълнят приоритетни проекта за Военновъздушните Военноморските сили /ВМС/, както и разработване и приемане на проект за инвестиционен разход за модернизация на Сухопътните войски /СВ/ от Министерството на отбраната предвиждат преразглеждане на финансовите параметри на вече приетите проекти за инвестиционни разходи.

 

Това се посочва в доклад от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който беше публикуван на сайта на военното ведомство. В него Каракачанов предлага Министерският съвет да разгледа и предложи за приемане от парламента на проект за инвестиционен разход "Придобиване и поддръжка на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада", както и на изменение и допълнение на проекта за инвестиционен разход за придобиване на нов тип боен самолет и на проекта за инвестиционен разход за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС, приети с решение на парламента на 2 юни 2016 година.

 

Посочва се, че с реализацията на проекта ще бъде преодолян съществуващия дефицит от способности в механизираните формирования от състава на Сухопътни войски.

Инвестиционният проект е разработен за времеви интервал от 12 години - от 2018 до 2029 г., като в рамките на 1 млрд. и 220 млн. лева е предвидено придобиването на 198 единици бойна и специална техника, както и допълнително оборудване за комплектуване на три батальонни бойни групи. В проекта са включени прогнозни разходи за интегрираната логистична поддръжка през целия жизнен цикъл на отбранителните продукти, се казва в доклада.

 

Посочва се, че необходимата техника и оборудване трябва да бъдат доставени за по-кратък период от време /до 7 години/, а изплащането им да се извърши съгласно прогнозните финансови разчети. Реализация на проекта може да се извърши чрез придобиване на нови бойни и специални машини, произведени от международни производители с участие на български фирми от отбранителната промишленост в доставката на отделни елементи и поддръжката на машините, пише в документа.

 

За синхронизиране и своевременно реализиране на другите два инвестиционни проекта - за придобиване нов тип боен самолет и на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС, се налага промяна на финансовите и времевите им рамки, а оттук и необходимост от промяна на приетите от парламента проекти за инвестиционни разходи, е записано в документа, в който са посочени и прогнозните разчети по отделните проекти, възлизащи общо на около 3,5 млрд. лева до 2029 година, гласи документът на МО.

 

В доклада се посочва още, че в изпълнение на разработената Програма за реализация на проекта за придобиване на нов тип боен самолет, която е част от одобрения на 2 юни 2016 г. от парламента проект за инвестиционен разход, със заповед на служебния премиер от 10 март т.г. е била назначена междуведомствена работна група за обобщаване, анализиране и оценка на отговорите на Искането за предоставяне на предложения /RFP/ от Италия, Португалия - с логистичен пакет от САЩ, и Швеция.

 

Работата на работната група е приключила на 5 април т.г. с протокол, съгласно който предложението на Швеция е класирано на първо място с резултат 0,90, а предложението на Италия - на второ място с резултат 0,61.

 

Предложението на Португалия - с логистичен пакет от САЩ, не е било класирано "поради несъответствие на ценовото му предложение с изискванията, заложени в RFP". Протоколът е бил утвърден от министрите на отбраната и на икономиката на служебното правителство и внесен за разглеждане в Министерския съвет.

 

На заседание на МС на 26 април т.г. е взето решение министрите на отбраната и на икономиката от следващото редовно правителство да подготвят пакет от документи, които да бъдат представени за разглеждане в Министерския съвет.

 

Предвид времевата фаза от изпълнението на проекта на ВВС и променената финансова рамка ще се наложи да се осъществят допълнителни преговори с класираните страни, съгласно протокола от работата на междуведомствената работна група. В тази връзка в доклада се предлага да бъдат проведени преговори с тези страни, произтичащи от променените финансови и времеви параметри на проекта.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8513 |06.06.2017 Евродоклад: В България най-много се употребява марихуана . 0| 5201 |05.06.2017 Здравните инспекции докладват всеки месец на министъра . 0| 4408 |25.05.2017 Три акцента в доклада на КЕВР за 2016 г. . 0| 5562 |05.05.2017 Доклад на ВКС: Делата се трупат в София, в Търговище си клатят краката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads