Реклама / Ads
1| 4637 |28.01.2008 НОВИНИ

Домът за изоставени деца в Могилино трябвало да се закрие още през 2006 г.

.
Държавната агенция за закрила на детето е издала решение за закриване на дома за деца в Могилино в края на август 2006 г. Това съобщи зам.-шефката на ПГ на НДСВ Христина Христова на среща на български депутати с белгийска делегация.
 

Белгийците, между които има представители на федералните служби по здравеопазване, са в България по повод филма на ББС за деца с увреждания в  с. Могилино. Те са го гледали и са били потресени и изненадани от състоянието на българските сиропиталища и условията, при които живеят питомците им, най-вече тези в Могилино.

Христина Христова, която е и председател на групата за приятелство между България и Белгия, каза още, че централната власт е решена да намалява броя на специализираните институции, но въпреки това среща съпротива от местните власти. "Кметовете на населените места, където има такива домове, се обявяват против закриването им, защото гледат на тях като на работни места", обясни Христова. Въпреки всички пречки обаче, усилията на държавата били насочени към развитието на алтернативни програми за отглеждане на изоставини деца. Една от тях е формата на професионалните приемни семейства, които получават финансови стимули, за да се грижат за децата. "От 2001 г. до 2007 г. децата настанени в домове са намалели с 31%", съобщи пък Донка Михайлова от „Коалиция за България". Според жълтата народна избраничка Мария Ангелиева трябва да се даде възможност повече семейства от чужбина да могат да осиновяват български деца. Ето защо се търсели начини за улесняване на процедурите.

„Изоставянето на деца в България е социален и културен проблем", обясни царската депутатка Антония Първанова. Според нея един от основните проблеми за съществуването на социални домове е фактът, че ромите традиционно изоставят децата си. "Те не желаят да се грижат за тях, а в същото време български семейства не осиновяват деца от ромски произход. След като няма кой да се грижи за тях, държавата е длъжна да полага усилия в тази насока", разясни Първанова. "Заради този социален и културен проблем е възможно да има домове като този в Могилино", посочи тя.

Друга представителка на НДСВ, Деница Димитрова, допълни колежката си: "Филмът за Могилино разтърси българското общество, но то все още трудно приема такива деца". Тя съобщи, че на следващото заседание на Парламентарната комисия по труда и социалната политика, което ще се проведе в сряда, от МТСП трябва да бъде предоставена информация за процедурата за затваряне на дома в Могилино. Според Димитрова основният проблем на тези социални заведения е тяхната откъснатост от големите градове, а ниското заплащане на работещите в тях лишавало децата от професионална помощ. Тя е категорична, че държавната политика за справяне с този проблем трябва да преследва две основни цели. Първо, популяризиране на приемната грижа и второ, подобряване качеството на живот в самите социални домове.
Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5092 |28.01.2008 Починаха архиепископът на Атина и главата на мормоните в САЩ . 13| 5098 |28.01.2008 2 фeвруари - ден „Х" за 7 министри. Станишев нанася удар, подкрепен от Брюксел . 7| 4707 |28.01.2008 Президентът чувал гласове, твърди Андрей Райчев . 0| 5198 |28.01.2008 Косово - акцент в Брюксел; ние - на кестерме

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads