Реклама / Ads
45| 4024 |19.01.2021 НОВИНИ

Дончев: Много е лесно отстрани да даваш акъл

.
Томислав Дончев
Когато си отстрани, много лесно е да даваш акъл. Когато носиш отговорност, мислиш по съвсем друг начин. Класическа конструкция е да се оплакваш от честността на изборите в аванс. Това е част от опозиционното говорене.
 

Това заяви в ефира на Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев относно съмненията в изборния процес.

 

Думите му идват на фона на вече насрочените за 4 април избори, но и отказът да се въведат мерки, които да гарантират правото на глас и прозрачността на процеса. Става дума за спорни теми като гласуването по пощата и видеонаблюдението при броенето на бюлетините, например

 

Дончев посочи, че има значим риск от злоупотреба с правото на глас, "както показват опитите на други държави". Вицепремиерът изрази опасения, че е възможно да има забавяне в доставката на пликовете. Има и липса на гаранции за опазване тайната на вота.

 

"Много партии обичат да се упражняват върху изборния процес, за да натрупат политически дивиденти. Процесът се усъвършенства. Той не дава шанс за значими грешки и злоупотреби. Ако има нечисти политически цели, те се упражняват извън секциите", категоричен беше Дончев и се аргументира със състава на секционните комисии, в които има представители на всички политически партии.

 

Той определи видеонаблюдението като добра практика, защото е мярка за прозрачност на процеса. По думите на Дончев изборите у нас са едни от най-прозрачните. Вицепремиерът обаче посочи - не вижда нищо лошо в тази мярка. Проблемът би бил по-скоро технически.

 

"Основният ни приоритет е всички български граждани да имат право да участват в изборния процес. В същото време да опазим самия него. Ако се случи да имаме 5 гласа, подадени от починали хора, това ще сложи такова петно върху изборния процес, че укорите за злоупотреби, купени избори, ще ви се сторят като детска игра", заяви Дончев.

Относно някои от идеите вицепремиерът посочи:

 

"Когато си отстрани, е много лесно да даваш акъл. Когато носиш отговорност, мислиш по съвсем друг начин".

 

Той заяви още, че трябва да се измисли технология, с която да се държат интегрирани българските общности в чужбина.

 

Относно твърденията за машинациите на изборите и измамите, Дончев отсече:

 

"Това е част от опозиционното говорене. Класическа конструкция е да се оплакваш от честността на изборите в аванс. Нека не го правим, защото може да се окаже, че някой има добър резултат".

 

Вицепремиерът повтори тезата на управляващите от последните дни относно планирането на масовата ваксинация у нас с разработката на AstraZeneca. ФрогНюз припомня, че миналата седмица се появиха съмнения, че зад решението стоят политически интереси. Причината - близък на евродепутата Ева Мейдел от партия ГЕРБ е директор на компанията в България. Ваксината на AstraZeneca не е одобрена все още на територията на ЕС, а според предварителната информация не е и толкова ефективна, както останалите. Въпреки това обаче страната ни е поръчала най-големи количества.

 

"Каквото и решение да е взело държавата, то не е икономическо или политическо. То е здравно. Учените могат да споделят защо сме взели това решение", отсече Дончев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 3998 |14.01.2021 Цветан Цветанов: Ще бъде много интересно да се огласи договорът на правителството с „Газпром“ . 3| 3439 |12.01.2021 Критични нива на реките и наводнени къщи и дворове в много части на България . 36| 4937 |11.01.2021 Томислав Дончев: Гласуване по пощата е авантюра. Николай Младенов е капитал за България . 19| 4673 |10.01.2021 Мишо Шамара: Българите в САЩ са много расистки настроени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads