Реклама / Ads
19| 6032 |11.06.2015 НОВИНИ

Т. Дончев: Повишаване цената на тока е мързеливо решение

.
Томислав Дончев Източник: МВР
Повишаването на цената на тока не е изходът от ситуацията или поне не е единственият изход. Това е най-мързеливото решение. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев пред ТВ „Европа”.
 

“Трябва да се търсят всички резерви, съществуващи в системата, преди някой да мисли за подобна мярка”, заяви Дончев. Той уточни, че този следобед с участието на министър Петкова, НЕК, БЕХ и с председателят на КЕВР е проведена среща. „Иван Иванов и Теменужка Петкова ме увериха, че изнесената информация за предстоящо повишаване на цената на тока е некоректна. Няма такова нещо. С определянето на различни ставки на т.нар. „Задължение на обществото” тази добавка в някои категории случаи може да има ефект свързан с повишаване на цената. Това обаче ще бъде съвсем скромно от порядъка на 1 или 2 %”, подчерта Томислав Дончев.

Той отбеляза, че при разработването на основната наредба от Министерство на енергетиката, която ще определи ставките, са активно въвлечени представители на бизнеса и на работодателските организации. „Всички текстове, на въпросната реформа, която трябва да бъде факт другата седмица, ще бъдат съгласувани с тях”, добави Дончев.

Той коментира, че едно повишаване на цените на електроенергията не само за гражданите, а и за бизнеса не е добра мярка. „Разбира се, 1 % и малко може да бъде обяснен с натрупаната инфлация. В никакъв случай не е нещо, което ще има ефект. По-сериозно повишаване на цената обаче от гледна точка на икономически и социални ефекти едва ли е най-добрата мярка. Наред с това трябва да признаем, че българската енергетика е в много трудна ситуация и то не от месец, два. Има огромен дефицит, натрупан в системата от порядъка на милиарди”, каза още Дончев.

Той уточни, че част от него се дължи на проекти като „Белене” и „Цанков камък”, за които са похарчени огромни средства, а стойността, която носят е или скромна, или никаква. „Останалата част от дефицита се дължи на икономическия абсурд да купуваш скъпо електроенергия, а да продаваш евтино”, допълни Томислав Дончев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 5019 |09.06.2015 Миков: Връщането на ГЕРБ повиши цената на тока . 15| 4616 |29.05.2015 Дончев: Европейските пари не са за пълнене на хладилника . 0| 4647 |29.05.2015 Десислава Танева: Цената на млякото стигна най-ниските си нива . 3| 4299 |28.05.2015 Фермерски гняв срещу национални агенции за цената на млякото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads