Реклама / Ads
2| 3368 |22.12.2022 НОВИНИ

Д-р Донка Узунова е първата, която е научила за размяната на бебетата от ”Шейново”

.
След като случаят придоби популярност, майките продължават да се грижат за бебетата, въпреки че не са техни биологични деца. За родителите остава да чакат дали и кога ще си получат биологичните си деца.
 

Д-р Донка Узунова първа научава за размяната. Според нея акушерката, която е изписала и двете деца е с голям опит, затова все още няма обяснение как се е случило всичко.

Това, което днес стана ясно е, че едната майка никога не е виждала биологичното си дете. Причината е, че е родила със секцио и детето, което по-късно ѝ е било занесено вече било размененото.

 

Другата майка за кратко е видяла бебето си непосредствено след раждането. От болница "Шейното" обясниха, че по време на всяко раждане се действа по протокол с ясно описани стъпки, за да се избегнат грешки. Ежегодно тези протоколи се проверяват от Агенция "Медицински надзор".

 

Развръзката започва в деня, в който едната майка се е усъмнила, че това не е нейното бебе и се обажила в отделението. На смяна е д-р Узунова. Още същата вечер лекарката отива при другата майка, която до този момент не подозира за размяната. Д-р Донка Узунова от Клиника по неонатология в САГБАЛ - "Шейново" каза, че е установила кои са двете жени и кои са двете деца.

 

Д-р Донка Узунова посочи по БНТ, че тя е искала да съобщи тази новината на майката, която се е изненадала. Д-р Узунова посочва, че родилката "по-скоро изпадна в защитна реакция, както разбирам е реагирала и сега като тя си казва и е убедена, че това е нейното детенце".


11 бебета са изписани в деня, в който всяка от двете майки излиза от болницата с чуждо дете.

д-р Донка Узунова - Клиника по неонатология в САГБАЛ "Шейново": "Не можем да си го представим как е станало. На работа е била опитна колежка със стаж дори малко повече от моя с две специалности, изключително ерудиран човек".
Двете родилки са били в различни стаи, още първата минута след раждането на децата се поставят лентички с фабрични номера.

 

Изглежда, че приключването на тази история, за да може всяка майка да си върне биологичното дете, ще отнеме много време, защото ще е необходимо да се премине през дълга битка в съда. Адвокат Пламен Борисов посочи, че трябва да заведат дела и ако другото семейство се съпротивлява, ще бъде трудно. Борисов е категоричен: "Такива случаи трябва да се разрешават за дни, няма никакво време. Ако искаме да поправим грешката, не трябва тези деца да продължават да изграждат лични връзки с грешните родители".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2942 |29.04.2022 Отиде си оперната прима Донка Шишманова . 0| 2843 |20.04.2022 Валентина Узунова: Три парламента не направиха и опит за стабилизиране на топлофикационните дружества . 16| 4302 |31.08.2020 Донка Симеонова: Ще гласувам не само за лидера Корнелия Нинова, а и за човека Корнелия . 0| 5623 |19.07.2017 Ирена Узунова е обвиняема за наводнението в с. Бисер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads