Реклама / Ads
11| 5146 |28.09.2010 НОВИНИ

Доплащаме 20% от лечението

.
Пациентите да доплащат 20% за лечението си в болница или пък да се осигуряват допълнително в частен фонд.
 

Тази идея ще се обсъжда в тристранния съвет за сътрудничество по идея на здравното министерство, съобщиха източници за “24 часа”, пише вестникът. Концепция за по-добро здравеопазване 2010 - 2015 г. не е оповестявана публично. Още няма яснота дали пациентите ще покриват част от основния пакет, или ще плащат за екстри. Доплащането да е само с допълнително осигуряване, а за социално слабите да отговаря държавата, каза ген. Стоян Тонев, шеф на ВМА. Синдикатите реагираха бурно и казаха, че няма да подкрепят идеята в този вид.

Доплащаме 20% в болниците?


Здравната каса да плаща 80% от стойността на лечението в болниците, а пациентът - останалите 20%. Такава идея за доплащане, заимствана от френския модел, предлага за обсъждане засега здравното министерство, твърдят източници на "24 часа". Да се регламентира доплащането в болниците, предлага в "Концепция за по-добро здравеопазване 2010-2015 г." министър Анна-Мария Борисова. То се споменава във връзка с въвеждането на втора доброволна здравна вноска, но подробности няма. Идеята на доплащането е човек да даде пари лично при нужда за лечението си, или пък да се осигурява в частен фонд, който да поеме разликата. Документът ще се разглежда в съвета за тристранно сътрудничество.

“Абсурд! Няма да подкрепим подобна идея”, реагира д-р Евгени Душков от КТ "Подкрепа". Концепцията била пратена на пожар до синдикатите в четвъртък следобед с искане да се разгледа на подкомисия в понеделник. "В тристранния съвет сега ще се гледат други големи теми като бюджета и данъчни закони, не може да претупаме трета важна точка", каза вчера д-р Душков. В знак на протест от “Подкрепа” не изпратили човек в подкомисията. Вчера върнахме документа в МЗ, за да бъде преработен, съобщиха от КНСБ.  От концепцията на здравното министерство не става ясно кой ще определя крайната цена, т.е. кой решава колко струва реално една операция или дадено лечение и дали касата ще поема от нея твърда сума, или процент.

Теоретично болниците могат сами да си сложат ценоразпис. Другият вариант е крайната цена да е в актуализираните клинични пътеки, които да включват и медицинския труд. Чисто технически няма проблем болниците сами да си направят ценоразпис, смята д-р Дечо Дечев, директор на болница "Св. Иван Рилски". Идеята на здравното министерство обаче е на много ранен етап и трябва добре да се обмисли и да се доразвие. Единственият сигурен ефект е, че държавата ще дава все по-малко пари за здравеопазване. Напливът на пациенти ще намалее, но пък хората ще идват с много по-тежки заболявания. За да не плащат, мнозина ще отлагат до последно лечението. Така разходите за един болен ще се повишат, коментира той.

Доплащането не е вярната посока, ако се търси качество на медицинската помощ. В предложенията за преструктуриране на болниците прозират единствено икономически критерии, посочи болничният мениджър. След орязването на леглата в болница "Св. Иван Рилски" се очаква приходите да паднат с около 30%. Ако пациентите доплащат 20%, това ще компенсира донякъде платежния баланс на болницата, но колко хора у нас биха могли да си позволят да плащат такива суми, пита д-р Дечев. Трябва да се помисли определени социални групи - пенсионери, деца, учещи, да бъдат освободени Според д-р Дечев доплащането е мислимо за високотехнологичните болници. Може да се въведе ценообразуване за университетските болници, но не и за малките, които са единствени в района си. Това ще лиши хората там от достъп до здравна помощ, казва още директорът. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 5789 |27.09.2010 Цветанов хвърли циганска бомба в Европа . 4| 6885 |27.09.2010 Тероризират наши шофьори в Гърция . 17| 17700 |25.12.2012 Благословена да е Коледа, Бог се роди! . 12| 7667 |06.11.2010 Задържаха бандит при обир на банка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads