Реклама / Ads
0| 2908 |17.03.2022 НОВИНИ

Дора Янкова: Жената трябва да бъде социално и здравно защитена

.
Дора Янкова
Кризисните центрове за жени и деца, жертви на домашното насилие, трябва да станат делегирана от държавата дейност и да ги има във всеки областен град. Това заяви председателят на Обединението на жените социалистки (ОЖС) Дора Янкова. Темата беше обстойно обсъдена по време на редовно заседание на Оперативното бюро на ОЖС в БСП. На него жените социалистки анализираха актуалната политическа обстановка и си поставиха задачи за работа до края на 2022 година.
 

"Поехме ангажимент да реализираме няколко инициативи, каза Дора Янкова. - Жената трябва да бъде социално и здравно защитена. Ще работим за здравната култура и за нормалните условия на труд на жените в различните сфери на стопанството. Паралелно с това ще водим разговори и със синдикатите и работодателите относно работещите бедни, заплащането на труда на жените, работното време и място. Втората важна тема в работата на жените социалистки през тази година ще бъде свързана с децата в новата образователна среда. Пъстра е дискусията ни за това какво отражение даде обучението в електронна среда върху образованието на децата. Предстои ни да организираме кръгла маса по тази тема. Така ще можем да съберем препоръки към Министерство на образованието от родителите и експертите в сферата. България не бива да изостава в образованието от останалите европейски държави, то трябва да бъде поставено в центъра, за да може страната ни да стане модерна държава".

 

Продължава активната работа на ОЖС и за изграждане на кризисни центрове за деца и жени, пострадали от домашно насилие. "В момента има изградени - в Бургас, Търговище, Плевен, Варна, Перник и Самоков, а в 17 областни центъра няма такива, което ни тревожи, защото в условията на Covid-19 домашното насилие се засили, обясни Дора Янкова. - Планираме да привлечем за нашата кауза и жените общински съветници и кметовете на областните градове, както и самият министър на труда и социалната политика.

 

Настояваме и ще се борим за това кризисните центрове да станат делегирана от държавата дейност".

 

На заседанието членовете на Оперативното бюро на ОЖС взеха решение да изградят три съвета - по здравеопазване, образование и социална политика, от водещи специалисти и експерти, които ще подпомагат Обединението на жените социалистки.

 

"Разбира се, социалните теми, както и положението на жените в условия на Covid-19 ще присъстват постоянно в нашия дневен ред и през тази година. Планираме да организираме и няколко изнесени кръгли маси в страната. Също така активно ще продължим да участваме и в дискусиите на ПЕС - жени, добави Дора Янкова. - Планът ни за работа, който приехме на заседанието на Оперативното бюро, е доста богат и така трябва да бъде, за да сме полезни на жените в България".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2867 |09.03.2022 През шест хуманитарни коридора евакуират цивилни от Украйна . 0| 2842 |08.03.2022 Теодора Генчовска ще посети Молдова, евакуират българи с правителствения самолет . 0| 3177 |20.02.2022 Теодора Генчовска: 11 души са в неизвестност, 7 от тях са българи . 2| 4205 |12.02.2022 В Сандански задържаха лица за сделка с наркотици, сред тях е жената на Емил Първанов -Ембака

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads