Реклама / Ads
0| 2959 |25.11.2022 НОВИНИ

Позиция на Обединението на жените социалистки в БСП за Международния ден за елиминиране на насилието срещу жени

.
Дора Янкова
Животът е право, а не привилегия!
 

Обединението на жените социалистки в БСП от години провежда последователна кампания в защита на жените на България от домашно насилие. През последните месеци представители на ОЖС взеха участие в редица мероприятия в страната, където отстояваха категоричната позиция, че държавата и политическите сили не проявяват необходимата воля да решат този най-остър обществен проблем.

 

По данни на ООН през 2021 г. на всеки час повече от пет жени и момичета са убити от член на семейството им. Според доклада на организацията 45 000 жени и момичета са в световен мащаб са убити миналата година от техния съпруг, партньор или друг роднина.

За България продължава да липсва официална статистика. Според данни, събрани от новосъздадена организация в МВР, жертвите на домашно насилие у нас през първите пет месеца на тази година са четири пъти повече, отколкото полицията е регистрирала за цялата 2021 г. Жертвите на домашно насилие от началото на годината до май са 1738. Сред тях жените са 1194, а децата – 409. Повече от една жена губи живота си всеки месец в България вследствие на полово базирано насилие. Само от началото на ноември четири жени са убити от ръката на своя партньор, съпруг или роднина.

 

Насилието, основано на пола, е сред най-сериозните обществени проблеми, а причините за него са много. Жените са изложени в по-голяма степен на ниски доходи, енергийна бедност и липса на достъп до основни блага като здравеопазване, образование и жилище. Всичко това често ги поставя в икономическа зависимост от партньорите им. Ето защо Обединението на жените социалистки в БСП настояваме политическите сили да предприемат спешни мерки. И по-конкретно:

 

1. Парламентарната група на БСП за България да внесе в Народното събрание законодателни поправки, така че да се гарантира изграждането на достатъчно кризисни центрове, които да предлагат закрила на жени, жертви на насилие. Но само това няма да е достатъчно.

 

2. Необходимо е и спешното приемане на Законопроекта на МС от юли т.г. за изменение и допълнение на Закона за защита от домашно насилие. Мотивите за него са да бъдат отстранени слабости и пропуски в действащата нормативна база. Предвижда се създаването на Национална комисия за превенция и защита от домашното насилие; гарантира се задължението на държавата да провежда последователна политика в областта на домашното насилие чрез координиране, прилагане и оценка на политиките и мерките за предотвратяване. Разширява се и кръгът на лицата, които ще могат да потърсят защита, улеснява се достъпът до правосъдие и се засилват гаранциите в случаи на злоупотреба със Закона. Предвижда се и създаването на единен регистър за всички заповеди за защита, така че съдът да има предвид дали обвиняемият има издавани и други такива заповеди и да определя по-тежки мерки.

 

От Обединението на жените социалистки в БСП вярваме и работим за това всеки да има право на достойни условия на труд, справедливо заплащане и защита от посегателства! Без ограничения, основани на пол, сексуална ориентация или друг признак! Животът е право, а не привилегия!

 

Обединението на жените социалистки изразява съпричастност и се присъединява към кампанията "Нито една повече! Жени, Живот, Свобода!". Призоваваме всички членове на БСП да се включат в протестните действия на 25 ноември от 18,30 ч. в различни точки на страната!

 

За София - сборен пункт - 18 ч. пред църквата "Света Неделя", за да се включим в протеста от 18,30 ч. пред Съдебната палата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3019 |22.11.2022 Димитър Стоянов: Трябват радикални мерки за модернизация на въоръжените ни сили . 0| 2782 |22.11.2022 Без опасност за живота са жените, които пострадаха при катастрофата около Пловдив . 0| 2865 |22.11.2022 ЕП: Повече жените в бордовете на големите компании в ЕС . 0| 3502 |15.11.2022 Петър Витанов, БСП : Позорна e позицията на ръководството за връщане на хартиената бюлетина
Реклама / Ads