Реклама / Ads
1| 2272 |09.04.2024 НОВИНИ

Доц. Албена Танева: Нямаме нужда от театър, а на ход е народът

.
Доц. Албена Танева и политологът Юлий Павлов
След като новото служебно правителство положи клетва, анализатори определиха сегашната политическа ситуация като "театър". Избирателната активност определено ще спадне, смятат доц. Албена Танева и Юлий Павлов.
 

"Ясно е, че кабинетът не е много балансиран. В него има по-изявено влияние на хора, свързани с ГЕРБ и по-изявено участие на хора, свързани с президента Радев. В крайна сметка, не може да обвиняваме само ПП-ДБ, защото те може да са били автори на идеята, но са виновни всички, които гласуваха. Това говори за нивото на юридическата мисъл във всички политически сили, не само в тази, която го е предложила", каза социологът Юлий Павлов в ефира на Bulgaria ON AIR.

 

Служебното правителство положи клетва в Народното събрание. В него има само една промяна и това е името на външния министър Ивайло Ценов. Постът заема Стефан Димитров, който досега беше извънреден и пълномощен посланик на Република България в Черна Гора.

 

"Не знаем какви са причините да има една такава промяна. Има твърде много театър в тази политическа ситуация и това не е добре. Ние сме в предизборна ситуация, по принцип живеем в политическа среда, когато предстоят избори е нормално да говорим по политически въпроси, а нашето внимание е върху една много тежка криминална тема - корупция. Надявам се тези процеси да доведат до резултат и в една правова държава да коментираме след санкцията на съда, защото в момента сме в сензационното. Нямаме нужда от театър, а на ход е народът", заяви политологът доц. Албена Танева в студиото на "България сутрин".

 

"Нека да припомним, че промяната в Конституцията направи нещо много важно, ние сме парламентарна република и възможността да има контрол от страна на парламента и върху служебните правителства е нещо, което е полезно за всички нас. Не в смисъла да наблюдаваме политиката като театър, а да има публичност. Публичността стеснява възможността за произвол и невидими промени в политиките", подчерта доц. Танева

 

Очакванията са за ясни политически послания и сериозни подготовки за предизборната кампания. По думите на доц. Танева обаче е напълно вероятно избирателната активност да е ниска. Според Павлов има начин за увеличаване на избирателната активност, но тя е невъзможна.

 

"Има начин, но няма да се случи и то е парламентът веднага да излезе във ваканция. Колкото повече тези хора се появяват по телевизията, колкото повече говорят, толкова повече отвращават избирателите и активността ще намалява", отбеляза Павлов.

 

Припомняме, че днес при извънредно заседание на парламента кабинетът "Главчев" положи клетва. Това е 10-тото служебно правителство у нас, но след промените в Конституцията - първото, което се закле пред парламента, а не пред президента.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 4881 |09.04.2024 Иво Инджов: Целта е ясна - да бъдат смачкани ПП-ДБ . 10| 2316 |09.04.2024 Корнелия Нинова за кабинета "Главчев": Това си е кабинет на ГЕРБ . 19| 2478 |09.04.2024 Кирил Петков притеснен: Страната ни много бързо започва да се връща към мутренските времена . 0| 2529 |09.04.2024 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в част от с. Лозен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads