Реклама / Ads
3| 4695 |07.09.2020 НОВИНИ

Доц. Андрей Чорбанов: Решението ще е политическо, ако се въведе ваксина срещу COVID-19 за година-година и половина

.
Доц. Андрей Чорбанов
Учените говорят тихо чрез публикация, но понякога те трябва да говорят по-силно. Така се вдига шум и се обръща внимание. Това каза по БТВ доц. Андрей Чорбанов от института по микробиология от БАН.
 

До този момент имаше декларации по телевизиите. Статията в реномирано списание за руската ваксина, действително първият етап на ваксината е добър-предизвиква се имунен отговор. Това не значи, че ваксината работи. Няма нищо революционно, няма директни странични реакции, но и друго трябва да се каже, тази ваксина не се знае, че предпазва.

 

Решението ще е политическо, ако се въведе ваксина за година-година и половина. Говорят политици и фирми-производители. В Европа социалните домове и домовете за възрастни са най-голямата мишена на коронавируса. Можете да опазите тези групи за месец,, но не може това да се опази за 1 година. Положението у нас не е притеснително. Все повече частни клиники се появиха в света, но те не правят превенция. Те се занимават с липосукция, например, но не и с превенция.

 

Никъде по света хората не спазват мерките. Има едно нормално заразяване заради интензивното общуване през лятото. През зимата хората са затворени основно в семейството. Не може да бъде бум един толкова малък процент от населението.  Не смятам, че е има драстично увеличение на заболяването след старта на новата учебна година. Намирам за безумно затварянето на парковете. На хората им писна, протести има в цяла Европа, колкото и да се затягат мерките. За много хора по света начинът на живот е по-важен от възможността да се заразят от вируса. Но това не е ебола.

 

Всеки може да види, че хората на протестите са без маски и няма пик в София. Това, което трябва да гледаме са тежко болните. Смъртността е показател, който трябва да се интерпретира правилно.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 5749 |03.09.2020 Андрей Райчев: Отиваме в една ситуация от 90-те години – на омраза . 17| 5583 |03.09.2020 Андрей Райчев: Свидетели сме на държава срещу държава. Само избори ще я стабилизират . 5| 5075 |21.08.2020 Андрей Янкулов: Беларус, България... Другаде разследват ли протестите като престъпление против държавата . 6| 4841 |19.08.2020 Корнелия Нинова: Решението за възрастните е преизчисляване на всички пенсии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads