Реклама / Ads
23| 4845 |25.01.2021 НОВИНИ

Андрей Чорбанов: Колективният имунитет вече сработва

.
проф. Андрей Чорбанов Източник: БГНЕС
Вече започва да сработва колективният имунитет... Над 50% от хората няма и да реагират на вируса, защото имат преимунитет от предишни срещи с коронавируси... Виждаме страни с драстични мерки, при които ситуацията не е по-добра. Много може да се спори доколко мерките са ефективни. Хората се предпазват на обществени места, но в семейна среда това не е така.
 

 Това заяви пред Българското национално радио проф. Андрей Чорбанов, директор на департамент “Имунология” в Института по микробиология на БАН. 


Той обясни, че серотипът на варианта на вируса от Великобритания е с две основни мутации и трябва да се има предвид, че вирусът се движи различно през различните етноси и групи. Това се дължи на специфичната среда, която осигурява генофондът на даден етнос. 


В този смисъл - не може да се гарантира, че вирусът би бил еднакво заразен в различните държави. 


“По брой ваксинирани сме доста назад... В Израел, например, очакваме, че от март нататък няма да има заболеваемост, което ще е доказателство и за ефективността на ваксините“, посочи Чорбанов.


По повод ваксината, по която работи екипът в БАН, имунологът обяви, че се очаква разрешение от агенцията, контролираща експеримента с лабораторни животни. Когато това решение се получи, експерименталната работа ще продължи. 


“В контакт сме с лаборатории, които да ни осигурят вирус, за да направим реални тестове за качеството на ваксините. Това е нещо, което трябва да се направи, за да се провери колко е реално протективна. По отношение на много от другите ваксини това не е правено... Дори пандемията да е привършила, докато нашата ваксина стане готова, ако тя е преминала успешно всички тестове, то тази платформа за правене на ваксини, може да бъде използвана много успешно във всякакви бъдещи случаи“, посочи още Чорбанов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 8345 |23.01.2021 Проф. Чорбанов: Бумове на заразени се случват в държавите с много тежък локдаун . 13| 4697 |19.01.2021 Проф. Андрей Чорбанов: Няма жив човек, който да каже, колко ще е имунитетът от ваксините . 35| 11212 |10.01.2021 Андрей Райчев: Не се е случвало досега в България народът да иска едно, а да стане друго . 23| 5872 |08.01.2021 Проф. Чорбанов: Всяка държава може да се договори за руската ваксина, тя е с маймунски аденовирус

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads