Реклама / Ads
7| 3314 |20.05.2021 НОВИНИ

Проф. Чорбанов: Мерките твърдо бяха неадекватни, но лекарите се справиха

.
Проф. Андрей Чорбанов Източник: стопкадър, Bulgaria ON AIR
Мерките твърдо бяха неадекватни, но лекарите се справиха. Над година продължават да бъдат страшно натоварени. Впечатлен съм как реагираха медицинските екипи на всичко, което се случва. Това заяви пред Bulgaria ON AIR директорът на департамент ”Имунология” в Института по микробиология към БАН и ексдепутат от партията на Слави Трифонов проф. д-р Андрей Чорбанов.
 

"Аз съм твърдо "за" задължителната имунизация, когато става дума за особено опасни инфекции с изключително голяма смъртност. Този вирус, както и грипният, има много силен социален ефект, но в никакъв случай не е от тези, които може да бъдат сложени в тази графа. В този аспект съм против задължителността. За болните и възрастни хора е оправдано да рискуват с ваксината, отколкото да рискуват с вируса", коментира още той.

 

"Ваксините са факторът, който прави колективния имунитет за редица заболявания, за които имаме политика ваксините да са задължителни. Тук става дума за съвсем друго нещо. При положение, че много голяма част от населението се е срещала с вируса, колективният имунитет ще бъде сбор между ваксинирани и прекарали заболяването", уточни той.

 

 

Убеден е, че рисковите групи трябва да бъдат имунизирани, както и всеки, който се чувства застрашен. За здравите хора в трудоспособна възраст би следвало да е въпрос на избор, смята имунологът.

 

"Измерването на антитела не е фактор за защита на населението. Една компонента от защитата е. Огромната част от защитата е от фактори в имунната система, които срещат целия вирус. Това, че един вирус е мутирал, може да заразява повече хора или да стане по-слаб, но не го прави по-малко разпознаваем за имунната система", обясни проф. Чорбанов.

 

"Третата вълна с британския щам порази хора, които при първата и втората вълна не бяха заразени. Той заразява в по-голяма множественост. Не можем да гадаем какво би се случило, ако индийският щам се прехвърли в Европа. Той няма как да бъде скрит от Европа. Великобритания ще бъде тест доколко ваксините са ефективни върху този щам", каза още той.

 

Проф. Чорбанов бе депутат по време на краткия живот на 45-ото Народно събрание. Признава, че парламентът му се е сторил странен и с прекалено много притовоборства.

 

"Радвам се, че парламентът вече прилича на истински, където хората не са съгласни с една или друга политика и изразяват мнение. Особено съм горд от гласуването на Изборния кодекс, който би дал различни правила за провеждане на избори. Категорично това бе най-същественото, от което трябва да започнат промените", заяви той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4133 |18.05.2021 Проф. Чорбанов: Като депутат бях свидетел как се губи парламентарно време . 7| 3394 |18.05.2021 Доц. Мангъров: Мерките трябва да паднат! . 2| 3124 |17.05.2021 Европа бавно разхлабва мерките срещу COVID-19 . 38| 5751 |17.05.2021 Проф. Чорбанов: Готвенето на 3-та, 4-та и 5-а бустерна доза на ваксините е чист бизнес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads