Реклама / Ads
38| 5750 |17.05.2021 НОВИНИ

Проф. Чорбанов: Готвенето на 3-та, 4-та и 5-а бустерна доза на ваксините е чист бизнес

.
Проф. Андрей Чорбанов Източник: БГНЕС
Българската ваксина срещу COVID-19 ще бъде представена на Световния конгрес по ваксини през октомври. Това съобщи в ефира на Българското национално радио директорът на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН проф. Андрей Чорбанов.
 

Според него всички рискови групи задължително трябва да бъдат ваксинирани, защото при тях рискът от заболяване с вируса бил много по-голям, отколкото риска ваксината да не е такава, каквато се очаква да бъде. Той обясни, че имунитетът при преболедувалите COVID-19 е много по-мощен и по-траен, защото „среща с целия вирус дава възможността да припознае отделните негови компоненти, затова имунитетът е по-дълбок“.

 

Имунологът коментира, че когато една ваксина е ефикасна, наличието на малка мутация на вируса не я прави неефикасна: „Т-клетъчният имунитет е това, което в най-голяма степен предпазва организма, който няма проблем от този тип мутации, които възникват. Така че хора, имунизирани пълноценно с ваксина, която работи, би трябвало да бъдат предпазени“.

 

Това, че се готвят 3-та, 4-та и 5-а бустерна доза на ваксините, той обясни като бизнес и идея да се абонират населенията на държавите да се ваксинират срещу новите варианти на вируса:

 

„Няма никаква основателна причина постоянно да се правят нови ваксини, при положение, че те използват само един спайк протеин, който има десетки участъци, които се разпознават от имунната система. Наличието на мутация в някоя от тях не го прави неразпознаваем“, подчерта той.

 

Андрей Чорбанов изрази скептицизъм към ваксинирането на деца срещу коронавируса, защото не минало достатъчно време, за да бъдат наблюдавани всички странични реакции от ваксините.

 

Проф. Чорбанов сподели, че като човек, занимаващ се с наука, се е чувствал нетипично в ролята на депутат от „Има такъв народ“ в 45-ия парламент, но изтъкна, че е горд, че е участвал в гласуването на Изборния кодекс.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 4675 |16.05.2021 Проф. Витанов показа невиждана карта: Индийският щам го няма у нас . 24| 4188 |16.05.2021 Проф. Асен Балтов: Следва продължение. Тази пандемия няма да свърши до края на годината . 14| 4959 |15.05.2021 Проф. Андрей Чорбанов: Тази есен аз ще представя ваксината срещу коронавирус пред световната научна общност . 5| 6727 |14.05.2021 Проф. Николай Габровски: Владимир Каролев има тежки травми на много органи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads