Реклама / Ads
9| 4134 |18.05.2021 НОВИНИ

Проф. Чорбанов: Като депутат бях свидетел как се губи парламентарно време

.
Андрей Чорбанов
”Докато бях депутат, станах свидетел как може да се губи парламентарно време, само и само да се забави възможността да бъде гласуван Изборният кодекс. Много съм горд, че съм участник в гласуването на този закон”, каза проф. Андрей Чорбанов от ”Има такъв народ”.
 

На въпрос какво става с българската ваксина директорът на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН каза пред БНР: "Има си клинични изпитания, работим по темата. Октомври ще покажем резултати на Световни конгрес за ваксини - най-висшия форум. Събираме пари. Кампанията за дарения продължава. Десетки са дарителите. Много сме им благодарни".


"Дискусията за "Спутник" не бе загубено време. Тази ваксина в никакъв случай не е по-лоша от останалите", посочи проф. Чорбанов.


Докато бях професор в БАН, смятах че здравият ми организъм ще ми помогне срещу коронавируса. Но не - прекарах го тежко, но бързо се възстанових, припомни той.


"Дал съм много интервюта и никога не съм казал, че ситуацията трябва да се неглижира. Напротив, всеки може да бъде поразен от този вирус", категоричен бе той.


Запитан вярно ли е, че колкото по-свободно се движим, толкова по-лесно преживяваме вируса, проф. Чорбанов отговори: "Опитът сочи, че един от най-тежките поражения К-19 нанесе на държави, които организираха пълен локдаун. Вижда се каква рязка вълна има след освобождаването на тези локдауни".


"Механизмите на развитие на имунния отговор са различни, не бива да се разчита на една и съща процедура", уточни той.


Относно трета и четвърта доза на ваксинация, проф. Чорбанов коментира: "ЕК сключва договори с "Пфайзер" за 2022 г. и 2023 г. Това е абсурдно. Сякаш да си вземете четири перални, една да работи, а три да стоят за всеки случай".


"Ако ваксината е ефикасна, би трябвало след две дози да има достатъчно високо ниво на протекция. Това че вирусът мутира, го прави по-агресивен, но не го прави по-малко разпознавам за имунната система", заяви той.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 4172 |18.05.2021 Борисов влезе в учебниците, но не като строител, а като корупционен пример . 16| 6180 |18.05.2021 Politico попиля ваксинационния план в България, докато бившия здравен министър го хвали . 14| 5858 |17.05.2021 Адв. Екимджиев: Инфантилизъм! Борисов се държи като гневен и ревлив тийнейджър, изоставен от първото си гадже . 38| 5753 |17.05.2021 Проф. Чорбанов: Готвенето на 3-та, 4-та и 5-а бустерна доза на ваксините е чист бизнес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads