Реклама / Ads
51| 9804 |15.03.2021 НОВИНИ

Проф. Чорбанов: Не се прави масова ваксинация по време на пандемия!

.
Проф. Андрей Чорбанов Източник: стопкадър, bTV
Първото нещо, което беше нарушено като основно правило в имунологията, е да се прави масова имунизация по време на пандемия. Това никога не се е правило, защото води до няколко интересни феномена. Всичко това, което се случва е един огромен експеримент, каза имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов за предаването „Лице в лице“ по bTV.
 

„Единият ефект е, че вирусът търси перфектен начин да заобиколи защитата, която се генерира от ваксината. Той много успешно заобикаля тази градяща се защита, правейки няколко простички мутации и заемайки нова форма, в която може да избегне тази защита. Затова са и твърденията, че част от новите мутации са следствие на имунизацията. Смята се още, че лекуването с плазма е най-добрият начин да накарате вируса за мутира“, обясни той.

 

„Всички правителства поеха един невероятно голям риск, за да застанат пред своите избиратели, пред своите граждани, и да кажат: „Ние направихме всичко възможно!“, а дали е било правилно – това е една съвсем друга тема“, обясни професорът.

 

Що се отнася до спорната ваксина на „Астра Зенека“, проф. Андрей Чорбанов уточни, че е възможно тя да предизвиква тромбози, но това все още не е доказано.

 

„Целият проблем е, че притиснати до стената от пандемията, ние импровизираме в много голяма степен със страшно много неща. Това води до подобни неочаквани реакции, в които разбираме, че 1+1 не винаги е 2“, заяви имунологът.

 

Дали ваксинирал се с първа доза на „Астра Зенека“ да отиде и за втора?

 

„Тук е границата между риска и полезността. Ако човек е със съпътстващи заболявания, наднормено тегло и други, моят съвет е да рискува и да се ваксинира. Когато обаче човек е здрав и няма физически проблеми, препоръчам да не поставя втора доза“, каза имунологът.

 

„Надяваме се ваксината, която ние от БАН създаваме, да стигне до успешния си край“, добави той. Проф. Чорбанов поясни, че преди дни е открита дарителска сметка за подпомагане на българската ваксина, след като управляващите у нас не проявиха интерес към нея.

 

Според него може да се спори доколко ограничителните мерки имат реален ефект.

 

А за участието му в политическия живот той коментира:

 

„Хората, които ме познават отдавна, знаят, че появата ми в политиката не е изненада. Като депутат бих бил чут от властта много повече, защото в момента, когато говори професор от БАН, има значение дали правителството е съгласно с него, или не е“, обясни Чорбанов и пожела да говори като експерт, а не като кандидат-политик.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3683 |15.03.2021 Проф. Анна Кръстева: Ваксините са новото геополитическо оръжие . 21| 3293 |15.03.2021 Проф. Кантарджиев: Смъртта на пациентката от Пловдив няма нищо общо с ваксината . 11| 3630 |14.03.2021 Проф. Тодор Кантарджиев: Ваксините са малко ефективни при нигерийския вариант на COVID-19 . 16| 5248 |13.03.2021 Проф. Николай Слатински: Ковид-статистиката за пет дни от миналата седмица спира дъха

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads