Реклама / Ads
0| 5318 |23.05.2020 НОВИНИ

Доц. Андрей Чорбанов: Вирусът не се спотайва по ъглите, пуснете децата в градините

.
Доц. Андрей Чорбанов
Дезинфекцията помага срещу хлебарки, но не и срещу разпространението на коронавируса. Всички изследвания показват, че вирусът няма как да се предаде чрез дрехи, повърхности, пейки, седалки. Ако имах малко дете, без никакъв проблем щях да го пусна на детска градина. Няма доказан случай на предаване на вируса от дете на дете. Всички доказани случаи на позитивни деца са станали след предаване на вируса от възрастен човек.
 

Това каза пред бТВ доц. Андрей Чорбанов от Лаборатория по експериментална имунология към БАН.

 

„Дезинфекциите в детските градини и училищата са нещо хубаво, полезни са срещу всякакви патологични бактерии и хлебарки, но не и срещу вируса. Вирусът не живее в ъглите на стаята, не се разпространява там. Той не живее навън, не се движи извън нашия организъм. Вирусът е особен патоген, който се прехвърля от човек на човек в изключително интимен контакт“, обясни инумонологът.

 

По думите му много се е спекулирало с това колко дълго живее вирусът извън нашия организъм, а накрая се е оказало, че той не се задържа и разпространява чрез повърхности. 

Според него доказателството, е че 5 млн. души са заразени в цял свят от коронавирус към момента, което е нищо в сравнение с разпространението на грип в световен мащаб.

 

"От медициснка гледна точка се справихме добре с вируса. Като общество обаче, според мен не се справихме успешно. Мога да дам пример - имаше млади хора, които не са сред рисковите групи, развиха параноичен страх и не излизаха на улицата. И точно обратното, най-рисковата група, възрастните хора, не спряха да излизат по улиците.", оцени поведението на хората в страната доц. Чорбанов.

 

"В света се доказа, че този вирус засяга възрастните хора. В Западна Европа починаха най-много по домове за възрастни хора, които в България не са толкова разпространени", каза още той.

 

"Всеки, който е имал контакт с болен човек, е изградил имунитет. Това със сигурност не е свързано с антителата. Това, че човек има антитела срещу коронавируса не означава, че е защитен. Какти това, че няма антитела не означава, че е застрашен. Да ходя на ресторант също никога не ме е било страх. Няма как да се заразите, освен ако нямате много интимен контакт със сервитьора", добави доц. Чорбанов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5039 |23.05.2020 Проф. Радка Аргирова: Коронавирусът отслабна . 0| 28717 |18.05.2020 Андрей Райчев: Мутафчийски е като наркоман в абстиненция . 13| 7332 |13.05.2020 Андрей Райчев: Гледаме партия шах между Божков и Борисов . 18| 7343 |11.05.2020 Френски професор: Измислица е, че коронавирусът е създаден в лаборатория

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads