Реклама / Ads
8| 4523 |30.06.2020 НОВИНИ

Доц. Ангел Кунчев: При огнища има и дифузно разпространение на коронавируса

.
Доц. Ангел Кунчев
Когато има огнища, има възможност и за дифузно разпространение на заразата и има излизане на вируса извън огнището. От 140 положителни днес близо 60 са от Смолян. В тези огнища се опитваме да действаме фокусирано и локално. Имахме такива на много други места и до седмица успяваме да ги потушаваме. Надявам се, че и тук мерките ще дадат резултат.
 

Това заяви в Сутрешния блок на БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

 

Той обясни, че повечето тестове, които в момента се правят са по инициатива на работодател, община или организация, което не е препоръчително. Според доц. Кунчев в момента е по-добре да се вземат превантивни мерки и да се влагат усилия в намаляване на разпространението на заразата.

 

Относно случаите на заразени в Смолян работници, той каза, че в момента здравните инспектори са се фокусирали върху предприятието. По думите му чешкият собственик е създал много добри условия. Ние проверихме всичко, което трябва да бъде направено, е направено, каза доц. Кунчев.

 

Не трябва да изключваме тези контакти, които правим извън работата, дори идеални да са условията, да са по-нарядко работниците, да има дезинфектанти, да работят на закритите пространства с маски, оказа се, че те най-тясно контактуват по време на почивките - обедната почивка, след това при транспорта, затова правилно са спрели този начин на придвижване, подчерта главният здравен инспектор.

 

Eдва около 20% от заразоносителите имат някакви симптоми и то каквито не налагат болнично лечение. На практика не повече от 4-5% достигат до болница.

Главният здравен инспектор изрази надежда, че при рязкото повишаване на температурите ще имаме самоограничаване на коронавируса, но не бива да се допуснат масирани отделни огнища с много заразени.

 

Като експерти можем да кажем кои мерки са ефективни, но не можем да наложим на никого нищо, ако на човек не му пука и се държи неадекватно. Така той създава риск за себе си и за обществото. Масово хората спазват мерките, но проблемът е главно при младите хора, които имат самочувствие и липса на страх, но трябва да мислим и за другите. Този, който спазва мерките, спазва и трите „Д“-та, но този, който не спазва, не спазва нищо и тук идва контролът. Ще налагаме глоби, докато ги научим да се държат както трябва“, посочи Кунчев.

 

По думите е важно да се осигури имунизиране на рисковите групи за предстоящи вируси. "Предвиден е ръст в броя на безплатните ваксини“, каза доц. Кунчев.

 

По отношение на провеждането на футболните мачове главният здравен инспектор каза: Наказания за неспазване на мерките по стадионите има за организаторите на футболните мероприятия. Ако хората не спазват правилата, капацитетът няма значение. Искаме да не пречим на нормалния живот и хората да могат да бъдат на стадионите, но ако хората не спазват мерките, ще ни принудят да върнем мерки, които не са желани от никого.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 56| 13335 |23.06.2020 Ангел Кунчев: Много е просто - затваряш всички по домовете им и няма зараза . 22| 5397 |23.06.2020 Проф. Костадин Ангелов: Заради грубото неспазване на препоръките има скок на заразените . 3| 7429 |20.06.2020 Проф. Рачев: Летният сезон няма да е до октомври, както си мечтае Ангелкова . 3| 5653 |17.06.2020 Адв. Калин Ангелов: Задължение на Гешев е да назначи проверка по казуса с Полфрийман

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads