Реклама / Ads
28| 3659 |02.12.2021 НОВИНИ

Доц. Гломб: Не трябва да се чакат подобрените ваксини за COVID-19

.
Доц. Любомира Николаева-Гломб
„COVID-19 не се съобразява с нашите планове, така че докато ние чакаме вирусът ще се възползва от това наше изчакване.“ Това каза в ефира на bTV Radio доц. Любомира Николаева-Гломб, ръководител на отдел "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести.
 

Така тя коментира подобрените ваксини, които се очаква да бъдат готови в рамките на 100 дни и да отговарят на последните варианти на вируса.

 

По думите ѝ сега е моментът да се ваксинира всеки, който все още не го е направил, както и тези, при които е минало достатъчно време от приключен имунизационен цикъл или преболедуване. Според доц. Гломб няма смисъл да се прави тест за антитела преди бустерна доза.

 

„Тя се поставя между 6-8 месеца след завършване на имунизационния курс“, обясни тя.

Мнението на вирусолога е, че ефективността на ваксините ще се запази и за новия вариант „Омикрон“ или, ако е повлияна, то ще бъде в много ниска степен, но това тепърва предстои да се потвърди.

 

„Предполага се, че именно Омикрон е довел до десеткратното повишаване на заболеваемостта в Южна Африка. Затова ние трябва да сме подготвени, ако се докаже, че този вариант е много по-заразен“, каза тя.

 

Доц. Гломб коментира и засиленото говорене в Европа за задължителна ваксинация на населението.

 

„Това е добър метод, защото единствено чрез ваксиниране на голяма част от населението едновременно, а не така разтегнато много във времето, може да се постигне контрол на инфекциозните болести. Това е доказано в контрола на редица епидемии. Все се надявам обаче, че ще стане чрез убеждение и вяра в съвременната наука“, допълни тя.

 

Според нея има три основни неща, които биха осигурили връщането на всички ученици в клас в безопасна среда.

 

„Ефективното връщане на учениците в клас изисква няколко важни стъпки за безопасност. На първо място това е безопасност в дома, т.е. родителите да бъдат ваксинирани. Второто е  безопасна среда в училище – ваксинирани учители и непедагогически персонал, както и поддържане за дезинфекция и контрол. Едва на трето място идва тестването“, обясни тя.

 

Доц. Гломб препоръча също така и ваксиниране на децата между 5-12 години, когато има налични ваксини за това.

 

„Горещо препоръчвам, защото това е начинът, по който да осигурим безопасност, както на децата ни, така и на по-възрастното население“, каза тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 12993 |02.12.2021 Илия Златанов пред Фрог: СДВР е генералният щаб на Мето Илиянски. Трябва да се смачкат змии като Каскетурата . 26| 3816 |02.12.2021 Най-вероятно всяка година ще трябва да се ваксинираме срещу COVID . 13| 3263 |02.12.2021 Най-късно от вторник всички ученици трябва да са в клас, настоява министър Денков . 8| 3983 |01.12.2021 Д-р Симидчиев: Трябва ни здравеопазване, а не болнолечение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads