Реклама / Ads
29| 6351 |09.08.2020 НОВИНИ

Доц. Христо Христев: Демократичният изход от ситуацията са нови избори

.
Доц. Христо Христев
Причината за позицията ни беше отстраняването чрез премерена сила на първия палатков лагер, изграден на Орлов мост. Смятаме, че в развитието на протестите се наблюдава неприятна тенденция за опит за делегитимиране и опорочаване на протеста чрез управляващите и близките до тях медии.
 

Това заяви пред bTV доц. Христо Христев, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Повод за думите му е позицията на академиците, които подкрепиха гражданското недоволство след правителството. Отвореното писмо вече е подписано от над 100 преподаватели.

 

Барикадираните кръстовища в столицата обаче станаха повод да се говори за нарушаване на граждански права.

 

"В упражняването на права понякога има колизия - от една страна има граждани, които настояват за правото си на свободно придвижване, а от друга - граждани, които искат да изразят правото си да изразяват мнение. Трябва да се прецени на кое право се дава превес. В този смисъл има ясна практика на европейските институции. Бих искал да поставя и акцент, че в някои от най-старите витални демократични системи, каквито са френската и амепиканската, фундаментално е заложено правото на гражданско неподчинение. В САЩ има дори право да се свали правителството със сила, ако не се зачитат гражданските права. Никой от протестиращите не носи оръжие. Никой не е призовал за насилие", посочи още доц. Христев.

 

Той не се ангажира с прогноза как ще се развият процесите, които се случват в момента у нас.

 

"Надявам се, че няма да изкараме месеци наред в протести. Поведението на управляващите не е израз на отговорност. Те трябва да отстранят тесните си политически интереси и да се отиде към демократичния изход от тази ситуация - провеждането на нови избори", категоричен беше доц. Христев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6279 |07.08.2020 Христо Иванов е разпитван за петно боя върху Съдебната палата, което се виждало на негов клип /видео/ . 22| 8616 |06.08.2020 Христо Иванов: Борисов е деградирал обратно до статута бос на Ипон . 4| 6055 |06.08.2020 Кап. Николай Христов: Документите на взривилия се кораб в Бейрут са фалшифицирани . 12| 13395 |04.08.2020 Проф. Иво Христов: ГЕРБ наложи народняшка диктатура в страната /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads