Реклама / Ads
3| 2896 |14.03.2023 НОВИНИ

Доц. Йосиф Аврамов: През тази година цените ще са овладени

.
Йосиф Аврамов: През тази година може да стигнем до 5-6% инфлация Източник: БГНЕС
През тази година може да стигнем до 5-6% инфлация, изказа мнението си пред БНР доц. Йосиф Аврамов от департамент ”Телекомуникации” на НБУ, доктор по икономика.
 

"Тя се изконсумира в България. След септември миналата година и началото на тази година беше прекалено висока - за малката потребителска кошница инфлацията не беше 16,7%, а беше между 30 и 80% в зависимост от отделните стоки, като най-голяма беше при млечните продукти и яйцата.

 

Можем да се доближим до инфлацията във Франция (6%) и Испания (7-8%). Цените няма да се върнат на равнищата от 2020 г., т.е. те ще спаднат с няколко процента от сегашните равнища. Инфлацията на практика е изконсумирана".

 

Като най-голямо предимство от влизането на страната ни в еврозоната икономистът посочи, че България и финансовият ни министър ще сяда на една маса всеки месец на съвещанията на министрите на финансите на еврогрупата:

 

"Досега ние изпълнявахме безпрекословно техните решения, а те взимат основните решения, включително за разпределение на еврофондове и други важни въпроси, които касаят останалите страни-членки, и ги пращат на ЕК, а те ни ги спускат за изпълнение. Досега обаче ние нямахме думата по тези решения и трябва да ги изпълняваме безусловно".

 

Друго предимство, по думите му, е по-добрата регулаторна рамка:

"Големите български банки ще бъдат под банковия надзор на ЕЦБ. Банковият надзор е много важен. Нашите банки са стабилни, но е друго като минем под егидата на ЕЦБ. Кредитният рейтинг на страната ще бъде подобрен. Възможно е да се придвижим с 1-2 пункта нагоре".

 

Разходите за транзакции ще бъдат ликвидирани, добави още доц. Аврамов. Според него това ще поевтини значително външнотърговския обмен и най-вероятно ще паднат и цените.

 

Като недостатък, който се посочва от членството ни в еврозоната е, загубата на националната валута - българския лев. Според него обаче левът и сега не е предпочитана валута.

 

Той успокои, че покупателната сила на еврото ще бъде същата, както сега на лева.

 

Доц. Йосиф Аврамов посочи и част от предложенията, които ще дадат за националната страна за българските евро монети - които да са от българската история на монетите.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3145 |13.03.2023 Никола Янков: Глобалната рецесия няма да се размине, но сривът няма да е като този през 2008 г . 18| 5951 |09.03.2023 Само през трупа ми: Как Грузия победи мракобесния закон срещу чуждестранните агенти по руски тертип . 11| 7129 |08.03.2023 Македонският президент Пендаровски присвои още един български герой . 12| 5902 |07.03.2023 ”Маркет линкс”: Коалицията на ПП и ДБ води пред ГЕРБ на изборите през април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads