Реклама / Ads
0| 4135 |27.07.2021 НОВИНИ

Доц. Киселова: Най-късно в началото на август мандатът ще бъде връчен

.
Доц. Наталия Киселова
В момента наблюдаваме две сюжетни линии. Първата е стремежът между отделните парламентарни групи да заработят съвместно, а втората са преговорите за подкрепа на евентуално правителство. Нека им дадем време. Има държави, в които преговорите преди връчването на първия проучвателен мандат са продължили с месеци. Теоретично е възможно да се случи и при нас, но мисля, че най-късно в началото на август мандатът ще бъде връчен.
 

Това прогнозира пред БНТ експертът по конституционно право и преподавател в Софийския университет доц. Наталия Киселова.

 

„Иначе конституцията не е предвидила срок, в който президентът да връчи първия проучвателен мандат на кандидат, посочен от първата по численост парламентарна група. Но щом връчи мандата започват да текат 7 дни, в които той ще може да се изпълни, като се предложи структура и персонален състав“, поясни тя.

 

Според нея за стабилност и предвидимост, би било добре, за да мине по-лесно правителството, да се представи и програма за управление на правителството.

 

„Защото споразумение между парламентарните групи с една или няколко всъщност е лист хартия, който няма никаква правна стойност. Добре би било да има решение, с което да приемат програма за управление на правителството“, допълни доц. Киселова.

 

„С отклоняването на разглеждането на сигнала на правосъдния министър във ВСС всъщност магистратите позволяват на вътрешния министър Бойко Рашков да продължи да задава въпроси и то особено по отношение на публикуването на СРС-та“, коментира още експертът.

 

„В даден момент прокуратурата ще трябва да отговори и на един друг въпрос - СРС-то, в което се чува гласът на президента Румен Радев към кое точно производство е доказателство и кой от двамата е обвинен - президентът Румен Радев или командира на ВВС генерал Цанко Стойков. Тук въпросът дори не е за публикуването на тези СРС-та, а за тяхното съхраняване, което поне засега е напълно извън закона“, каза още тя.

 

По думите й по-разумен ход на ВСС би било да приеме за разглеждане на сигнала срещу главния прокурор по същество, тъй като така позволява не само да продължат да се задават въпроси, но и да се стигне до промяна в законодателството.

 

Иначе Киселова не мисли, че конституираното Народно събрание ще успее да смени настоящия състав на ВСС, тъй като трите протестни партии заедно с БСП не успяват да съберат квалифицирано мнозинство от 160 депутата, както се изисква от закона.

 
 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3398 |22.07.2021 Епидемиолог: Началото на четвъртата COVID вълна вече е факт . 11| 4723 |20.07.2021 Доц. Киселова: Не е малка вероятността Гешев да бъде отстранен или да си тръгне сам . 8| 5827 |20.07.2021 Наталия Киселова: Доказателствата срещу Гешев са достатъчни да се замислим . 10| 5288 |14.07.2021 Наталия Киселова: Ходът на Трифонов е изненадващ, затвори доста възможни канали за комуникация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads