Реклама / Ads
2| 4465 |28.01.2020 НОВИНИ

Доц. Киселова: Народното събрание е органът, който да пита КС за отговорността на президента

.
Производството пред КС ще се ”върти” може би месец, но може и година. Единственото, което може да се каже, е, че Народното събрание е органът, който да постави пред КС въпроса за отговорността на президента.
 

Това каза пред БНР доц. Наталия Киселова - преподавател по конституционно право в СУ, която заедно с проф. Пламен Киров - бивш конституционен съдия коментираха искането на Иван Гешев към КС за тълкуване на чл. 103 от Конституцията.

 

По на Киселова прокуратурата не може да предприеме нищо, докато КС не излезе с тълкувателно решение.

 

"Част от въпросите, които главният прокурор Иван Гешев задава към Конституционния съд, са ясни". По думите ѝ нарушението на Конституцията и държавната измяна са различни неща. Тя цитира решение на КС от 1995 г., че нарушение може да бъде извършено както с действия, така и вербално." обясни още Киселова.

 

Тя посочи, че няма нищо, което да поражда голямо напрежение, става дума за нормална процедура в КС и изрази очакване всичко да се случи по правилата.

 

"Има основание, тъй като текстът е доста неясен. Неяснотата идва от това какво имаме предвид под държавна измяна. Дали става дума за престъпление против републиката - на първо място това е измяната, държавна измяна. Конституцията борави с понятията "измяна" и "предателство" в чл. 59, когато говори за защитата на отечеството, и смята, че измяната и предателството са тежки престъпления, които се наказват с цялата строгост на закона. Очевидно, че когато в чл. 103 се говори за държавна измяна, се има предвид именно престъплението "държавна измяна" , заяви проф. Киров.


Според него има нужда от много сериозно тълкуване на Конституционния съд, което трябва да разграничи политическата отговорност на президента при изпълнението на неговите функции - във връзка с нарушение на Конституцията, и евентуално извършването на престъпление в качеството му на президент.  

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3697 |15.01.2020 Народното събрание открива 9-ата си пленарна сесия . 4| 3898 |06.01.2020 Иран обяви, че къса международното споразумение за ядрената им програма . 19| 6557 |03.01.2020 Лавров към Помпео за Солеймани: Това е грубо нарушение на международното право . 2| 4505 |18.12.2019 Протестът на медсестрите се мести пред Народното събрание

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads