Реклама / Ads
6| 3406 |29.03.2021 НОВИНИ

Доц. Кючуков: България направи подарък на македонизма и сега се борим с ЕС

.
Доц. Любомир Кючуков:
България проигра цялото си предимство на страна-членка на ЕС и вече се борим и с европейските институции, изтъкна той. С нашите си действия атакуваме фундамента на Европейския съюз, каза още той.
 

Така доц. Любомир Кючуков коментира наболелите напоследък въпроси в отношенията между България и Република Северна Македония пред БНТ.

 

За него смущаващо е, че изказванията в РСМ не предизвикали реакции в България. Кючуков подкрепя това, което българските историци говорят за историята, но не и това, което българските политици правят за политиката. Не трябва да има опити за злоупотреба с процеса за присъединяване от страни-членки за решаване на двустранни исторически и културни проблеми от една страна. От друга страна се приветстват усилията само на РСМ за решаване на двустранните проблеми, посочи доц. Кючуков в студиото на БНТ.

 

Ние правим подарък на македонизма, който на практика изгражда стени, изтъкна доц. Кючуков. Самото създаване на историческата комисия е успех за България, но тя била натоварена с неприсъщи задачи. Ние трябва да се борим за това бариерите между двете страни да паднат и да има приобщаване, настоя още той.


Споровете за историческата истина е работа на историците, а политиците трябва да решат, Македония готова ли е за членство в Европейския съюз или не е готова. Това заяви историкът проф. Христо Матанов в сутрешния блок на БНТ за последните развития на взаимоотношенията между България и Република Северна Македония.


Той не може да се съгласи с тезата, че с налагането на вето сме влезли във война с целия ЕС. Европейският съюв трябвало да разбере, че Македония не е Белгия, Люксембург, Лихтенщайн и не е държава, която е възникнала в резултат на дипломатически игри. Македония е даденост, категоричен бе проф. Матанов.


"Когато една държава държи такъв език и нарича външният министър "кучка", когато показва средни пръсти по телевизията на българите и когато гори знамена и разрушава паметници - това европейски поведение ли е", запита професорът.


Проф. Матанов призова историците да се занимават само с историческите проблеми, защото все по-наяве изпъкват несъстоятелностите, за които от РСМ приказват. Той подкрепя интеграцията на РСМ в ЕС, но представяте ли си да кажем "да" на Македония в ЕС и цялата омраза и това отношение да се пренесе на европейска почва. "Тогава ни е спукана работата", предупреди проф. Матанов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4907 |28.03.2021 България изпадна от Топ 30 по износ на оръжия - класацията . 5| 4435 |27.03.2021 Гръцки медии: Студент почина в България след имунизация. Костадин Ангелов: Няма данни да се е ваксинирал . 1| 3291 |27.03.2021 Чехия с изисквания за пристигащите от България . 12| 5383 |26.03.2021 Заради държави като България Европарламентът ще съди ЕК?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads