Реклама / Ads

2| 3620 |30.06.2020

Доц. Костадин Нушев: Родителите ще изберат дали и към какво религиозно образование да насочат децата

.
Доц. Костадин Нушев
В одобрената от МОН програма, има три различни възможности за уроци, за учебно съдържание и за учебници съответно. Едната е религия - християнство, православие. Втората е религия - ислям, а третата е религия - неконфесионално преподаване. Това е възможност родителите да изберат спрямо собственото си убеждение и религия, която изповядват, дали и към какво образование да насочат децата си.

Това заяви пред БНТ доц. Костадин Нушев, преподавател в Богословския факултет в СУ "Св. Климент Охридски". По думите му според съществуващата нормативна уредба изучаването на религия е сводноизбираем час и е една възможност за допълнително изучаване на този предмет. Задължително е родителите да вземат решение дали децата им да изберат тези часове или не.

 

Той обясни, че новото сега е, че за първи път има учебници по религия, утвърдени по единни стандарти. По думите му досега са използвани само помагала и цялата организация на процеса е била в по-експериментален период на развитие.

 

"Учебното съдържание, педагогическият процес, всичко, което се извършва в рамките на това обучение, вече отговаря напълно на стандартите на Министерството на образованието, има съответният надзор, контрол на съответните инспекторати, т.е. процесът е, така да се каже, нормализиран", обясни Нушев.


Според конкурса за учебници и според утвърдената програма, още от първи клас има уроци, които са подходящи за децата тогава, когато те учат буквите, каза още той и допълни, че учебниците са във финалната фаза на одобрение от учителите, каквото е изискването на МОН. Предстои уточняването на тиражите и отпечатването на самите пособия.

 

"Може да се каже, че от началото на новата учебна година вече ще разполагаме с одобрените и възприети от самите учители нови учебници", зави доцентът.

 

Учебниците са съобразени с възрастта на децата, като те целят обучението да тръгва от света на децата и да ги среща с културата и ценностите на святото, което започва от техния дом и от техните ежедневни морални (екзистенциални) проблеми и стига до пиетета към святото, среща със свещеното. Уроците са открити към разнообразните въпроси и проблеми на нашето плуралистично общество, към другите вероизповедания, мирогледи и религии, както и към новите методи и дидактични възгледи, обясни доц. Нушев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Проф. Костадин Ангелов: Заради грубото неспазване на препоръките има скок на заразените 22| 4114 |23.06.2020 . Севдалина Арнаудова обясни скъпите имоти с дарения на родителите 45| 13014 |09.06.2020 . Проф. д-р Костадин Ангелов: Трябва да свикнем да живеем с коронавируса 18| 4584 |07.06.2020 . К. Костадинов: Заповедите на Ананиев са нищожни, обществото ни е ”арестувано” 20| 6290 |15.05.2020

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ