Реклама / Ads
22| 5368 |23.06.2020 НОВИНИ

Проф. Костадин Ангелов: Заради грубото неспазване на препоръките има скок на заразените

.
Проф. Костадин Ангелов
Когато бяха вдигнати мерките, нашият апел към беше да спазват дисциплина, дистанция и дезинфекция. Много хора обаче подцениха ситуацията и решиха, че опасността е отминала. През изминалите седмици наблюдавахме грубо нарушаване на тези препоръки.
 

Това каза пред БНТ директорът на Александровска болница проф. Костадин Ангелов.

 

"Имаше събирания на ловни дружинки, религиозни събирания, събирания на спортни мероприятия, масово неспазване на дистанция в нощните заведения. Тези неща сами по себе си ще доведат до скок на случаите", заяви той.

"Ние сме длъжни да предотвратим това. Хубавото е, че видяхме, че вирусът може да бъде контролиран, спазвайки тези неща, за които говорим ежедневно – дисциплина, дистанция, дезинфекция", посочи още проф. Ангелов.

 

"Всеки ден следим цифрите, правят се анализи на седмична база. Видяхме, че този коронавирус не прилича по нищо на предходните коронавируси. Смятахме, че когато настъпи лятото, този вирус ще изчезне, но това не се случи. В момента извеждаме хипотеза, че като че ли вирулентността на вируса е намаляла, но мерките трябва да бъдат такива, те не могат да бъдат неглижирани", коментира директорът на Александровска болница.

 

"Увеличаването на броя на заразените у нас в последните седмици се дължи на лошата дисциплина на хората, подценяване на елементарни мерки като миене на ръце, носене на маски, избягване на събиране на повече хора на закрити пространства. От Световната здравна организация констатираха, че в България има втори пик на коронавируса. Това се дължи на неспазването на препоръчителните мерки, затова те отново трябваше да станат задължителни", заяви проф. Костадин Ангелов.

 

Той отрече конспиративните теории, в които се твърди, че епидемията от  COVID-19 у нас се използва, за да се източват пари от Здравната каса. Директорът на Александровска болница каза, че клиничната пътека за лечение на заразените с коронавируса е 600 лева. Често тези средства са недостатъчни за финансирането на лечението на тези болни. Срещнахме разбиране в Министерството на здравеопазването, надявам се това да бъде променено във времето, отбеляза проф. Ангелов.

 

"Ще спечелим тази битка, но трябва да има много дисциплина, разум и интелект. Готови сме като система и можем да издържим на този натиск", заяви още проф. Костадин Ангелов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 7471 |22.06.2020 Проф. Радулов: Прокуратурата може да направи за една седмица експертиза за аудиозаписите . 14| 5028 |21.06.2020 Проф. Кантарджиев: Надценил съм самосъзнанието на хората. Тенденциите са смущаващи . 48| 10311 |20.06.2020 Проф. Христова за снимките от спалнята на Борисов: За жалост има лоша реклама . 3| 8530 |22.06.2020 Проф. Радка Аргирова: Устремяваме се бурно към най-неприятния COVID сценарий

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads