Реклама / Ads
15| 3775 |18.03.2021 НОВИНИ

Ангелов (предизборно) за пандемията: Наша е отговорността, моментът е исторически

.
Въпреки че по-рано, днес докато обявяваше новия локдаун в цялата страна, здравният министър катеорично заяви, че пандемията не бива да се използва в политическата кампания и призова всички политици да са разумни, гостуването на проф. Костадин Ангелов в ефира на bTV днес звучеше доста... кампанийно. Това е едно от предимствата на властта - хем водачи на листи, хем обаче шефове на министерства. Сиреч - могат да си говорят каквото и когато си поискат, защото е пандемия и е важно. И да си се хвалят, че се справят супер.
 

"Наша е отговорността, моментът е исторически", подхвана проф. Ангелов и продължи:

 

"Този момент поставя пред нас големи предизвикателства - трябва да положим усилия, за да се превърнем в онези водачи, които българските граждани очакват да имат. Нямаме друга възможност, освен да се справим. Не искам хората да ме обичат. Искам да бъда полезен и да чувствам удовлетворение като лекар. Само тогава ще спя спокойно", отсече Ангелов за финал.

 

Спорно е колко бяга от предизборната кампания здравният министър и от агитационното говорене в руслото на "ние сме много отговорни", "справяме се", "правим всичко възможно" и "работим". Иначе вероятно никой няма да остане изненадан, че в голяма част от отговорите на проф. Ангелов на журналистическите въпроси липсваше конкретика.

 

Тоест все още не е ясно при какви критерии какви мерки се налага. За пореден път обаче чуваме, че те се следят на 12-часова и 14-дневна база. Но за стойности и конкретика отново не стана дума. И тук обаче здравният министър не пропусна да заяви: Винаги сме казвали истината, не премълчаваме нищо. Сиреч - отговорни са, ако някой все още не е разбрал.

 

"Числата изискват това пълно затваряне. Оказа се, че британският вариант на вируса е по-трудно контролируем. Появиха се нови щамове, за огромна наша радост все още са недоказани в нашата страна. Всеки ден този малък вирус ни изненадва с поведение и начин на разпространение. От нас се изисква да вземем тези непопулярни мерки", отсече още Ангелов.

 

Брифингът днес бил най-трудният, жалва се още здравният министър. Причината - трябвало първо да убедят хората, че мерките са наложителни и са такива, че да се щади максимално "психиката и достойнството на хората", каквото и да означава това. Но иначе - труден бил този баланс.

 

Проф. Ангелов каза и още нещо интересно - Разпространението на вируса няма да бъде спряно. Ще го забавим. Единственото, което може да го убие е ваксината. Тя е надеждата на хората. Дотогава ще сменяме концепции, тактики. Няма правилен модел. Всичко, което беше казано до момента, много бързо рухна и то не само при нас.

 

Но иначе българският модел бил най-правилен, към тази позиция здравният министър продължава да се придържа.

 

Ангелов успя да прокара и думите на Апостола в някакъв свой вариант. Дела трябвали, а не думи. Нямало смисъл от приказки.

 

До края на деня ще стане ясно какво се случва с ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca. Проф. Ангелов посочи, че след становището на Европейската агенция по лекарствата здравните власти у нас ще излязат със заповед относно имунизацията с препарата на Оксфордския университет.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 4562 |17.03.2021 Ангелов, ”българският модел”, сравнението с другите и някои здравни въпроси... . 6| 3459 |16.03.2021 Икономист за пандемията: Авторитарният режим завършва с повече жертви вместо повече справедливост . 12| 3490 |15.03.2021 Ангелов пак бяга от отговорност: Въпросът за липсата на ваксини го задайте на фирмите производители . 20| 4777 |13.03.2021 Николай Цонков: Министърът на здравеопазването Ангелов да подаде оставка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads