Реклама / Ads
14| 4562 |17.03.2021 НОВИНИ

Ангелов, ”българският модел”, сравнението с другите и някои здравни въпроси...

.
Здравният министър проф. Костадин Ангелов използва медицинска метафора пред “Свободна Европа”. Нарече държавата пациент, а ситуацията в момента сравни с плановите операции. Сиреч - всеки ход трябвало добре да се премисли и в този смисъл какво точно ще бъде затворено щяло да се обсъжда в следващите часове и дни. Думите му идват на фона на вчерашната новина, че се подготвя национален локдаун. За София той започва от събота, а за останалите части на страната - от понеделник.
 

“Имаме вече една година незнание и мерки, които понякога не водят до резултат. Имаме физическо здраве, психическо здраве и социалното благополучие, което с всеки ден сякаш го загубваме. Трябва да намеря най-правилното сечение. Нека мерките не изглеждат отложени. Експертите вчера казаха - моментът е дошъл. Не съм се поколебал никога”, отсече здравният министър. 


Европа вече не говорела за “българския модел”, а го прилагала, смята още Ангелов.


“Ние постигнахме най-добри резултати в целия ЕС с най-нисък индекс на строгост, вървене по ръба на бръснача. Постигнахме до последни нива на заболеваемост и в средата по смъртност. Една част от “българския модел” бе зеленетиге коридори, които започнаха да прилагат в Германия”, категоричен бе още здравният министър. 


Ангелов изглеждаше щастлив, че България се сравнява със страни като Германия. Не си спомнял кога страната ни се била сравнявала с Германия, САЩ, Израел и прочее. Сиреч хубаво било. 


Хората не бяха готови за локдаун преди седмица. Сега са? 


"Не сме готови за нов локдаун, не защото е медицински неоправдано, а защото хората не са готови", обяви здравният министър преди 6 дни - в четвъртък, по време на брифинга на Националния оперативен щаб миналата седмица. 

 

Ангелов обясни какво имал предвид - когато се взимали мерки, в които обществото не вярва и няма да спазва, няма да постигнем медицинския резултат. И тук последва частично признание - “може би се провалихме”... 


“Ние трябва първо да убедим това общество. И може би тук сме много големи длъжници на нашите граждани. Може би се провалихме в начина на комуникация още от самото начало. Накарахме хората да се съмняват в нашите послания като лекари, допуснахме да излязат напред хора, които боравят с надеждите и страховете им, все едно жонглират с топчета в цирка и се превърнаха в един момент в герои, когато хората бяха уморени да слушат разума”, отсече проф. Ангелов. 


Отварянето на заведенията било крайгълния камък, около който явно се въртяло интервюто, заключи още здравния министър. Това било мярка, която е взета след много дълги разговори с бранша. 


“Много пъти по време на брифингите сме коментирали, че заболеваемостта не е единственият показател, който следим. Нека ви дам пример с държавата Швейцария. Можем ли да си мислим, че можем да се мерим с държава като Швейцария? Не. Дари нямаме право. Но там дойде момент, в който изчерпа интензивните си легла. Това се случи в Германия. Решението не се основава на един показател”, обясни още здравният министър. 


Думите му дойдоха като някакъв вид контрааргумент на въпрос защо ресторантите са били отворени на 1 март, при положение, че само ден по-рано е било повече от ясно, че заболеваемостта у нас на 100 хил. души расте, а на 14 февруари (когато Борисов даде заръката “Отваряйте” също е била достатъчно висока).


“Приличам ли ви на човек, който слуша протестите?”, попита ядосано Ангелов. Острият му отговор дойде след въпрос дали отварянето на ресторантите всъщност не е мотивирано от желанието да се удовлетвори бранша и да не се вдига много шум около изборите. 


“В заповедта заведенията бяха отворени на 1 март още с предната ни заповед, защото тогава трябваше да са отворени, а не когато искаха - в средата на февруари. Позицията е взета на базата на предложение на държавния здравен инспектор, както е по закон”, обясни още Ангелов. Сиреч не било заръка на премиера. 


Тогава изниква въпрос. В същата тази заповед не е ли записано баровете и нощните клубове да отворят на 1 април? И друг въпрос - какво ще стане, ако локдаунът продължи 2 седмици (тоест след 1 април)? 


“Вижте, отварянето на заведенията не е най-важната тема на дневен ред. Но нека обясним - цитираме показател заболеваемост. От месец октомври характеристиките на този вирус са много променени - имаме подмладяване на хората, които постъпват в болници. Имаме различен начин на разпространение на вируса, нови неща, които ни дава науката. Вчера казаха, че има френски вариант, който не се улавя с PCR. Излизат нови факти, с които трябва да се съобразяваме. Да, има натиск системата. Към този момент може да се справи. Каква ми е целта - да не се случи онова, което се случваше през октомври и ноември”, отсече още Ангелов. 


Единственият проблем бил хората и умората им в тази една година. 

 

По отношение на ваксините Ангелов посочи:

 

“Хайде да си кажем истината такава, каквато е. Всичко започна от август, когато имаме сключен договор между ЕК и първата фирма, производител на ваксини - Оксфорд/AstraZeneca. Първата фирма, която трябваше да достави ваксини в страната трябваше да го направи през месец ноември. Ние не знаехме, че няма да се случи. Вземахме решенията в движение. Нали не мислите, че министърът седнал сам и решил коя ваксина да поръча?”, обясни проф. Ангелов. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5196 |04.03.2021 Павел Поппандов: Проф. Ангелов, който всеки ден се обяснява мазно, сега изведнъж се хвърля в политиката . 21| 7364 |08.02.2021 Любо Кольовски: Ех, Ангелов, ех, професоре! Откъде и как ви намира Бойко . 19| 7345 |07.01.2018 Откриха трупа на издирвания Росен Ангелов, самоубил се е с изстрел в главата . 2| 4659 |07.01.2018 Ни вест, ни кост от Росен Ангелов, акцията в Искърското дефиле продължава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads