Реклама / Ads
13| 2740 |12.05.2021 НОВИНИ

Ангелов се прости със здравното министерство. Тръгвал си с чувство за изпълнен дълг

.
Източник: БГНЕС
С чувство за изпълнен дълг към българските граждани си тръгвал от здравното министерство проф. Костадин Ангелов. Той бе смени Кирил Ананиев и влезе в институцията в сюблимен момент, в който не само България, а и светът се справяха с пандемията от COVID-19. Усещането на цялата власт е, че страната ни се е справила с предизвикателствата. У нас обаче продължава да стои усещането за здравен хаос и непоследаветелни решения.
 

Днес официално бе разпуснат кабинета “Борисов 3” и 45-тото Народно събрание. Служебното правителство бе представено от държавния глава Румен Радев, а на поста здравен министър е назначен Стойчо Кацаров. 

 

"Предадох всичко, обяснил съм всичко. Тръгваме си с изпълнен дълг към българските граждани. Не съм се притеснявал от критика. С д-р Кацаров се познаваме от много години, пожелавам му успех. Нещата отвън винаги изглеждат по много лесен начин, пожелавам му да ги направи по-бързо, по-ефективно, в полза на хората, а ние ще гледаме отвън и ще критикуваме или ще хвалим, зависи от резултата", заяви Ангелов.

 

Дългът към българските граждани бе лайтмотив на здравното министерство в хода на пандемията. Повтаряше се като заучена куха фраза. 

 

Какво се случи в действителност? Да говорим с факти. 

 

Истината е, че страната ни в действителност не преживя сътресения, каквито имаше в Италия, Испания, Великобритания и други европейски държави. И рестрикциите тук не бяха големи. Но нямаше и големи компенсации, каквито бяха дадени в по-големите и по-силни от нас икономически държави. 

 

COVID-19 мерките обаче се налагаха без ясни критерии. Поне такива не бяха известни публично. Те бяха непостоянни, непоследователни и със спорна ефективност. Изглеждаха обаче доста популистки, особено когато ставаше дума за пострадалия бизнес (който впрочем не бе виновен за създалата се ситуация, но не получи и много в замяна). 

Здравната ни система се оказа неподготвена, колкото и да ни обясняват, че това не е съвсем така. В действителност системата е толкова болна и изтормозена през годините, че пандемията просто изостри дефицита на кадри - основен проблем. Хора умираха по стълбите на болниците - това също е факт, макар и да е много неприятно за бившите управляващи да се споменава. 

 

Факт е също и това, че страната ни бе на първо място по заболеваемост на процент от населението, бяхме и на челно място по смъртност според статистиките. Последни пък по ваксинация, което още е валидно. Но дългът бил изпълнен, каза бившият здравен министър. 

 

Никой никакъв дълг не е изпълнявал. Просто извадиха късмет. Можеше да е много по-лошо.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 3989 |10.05.2021 Ангелов: Рискът за живота на Каролев е сериозен . 39| 11342 |07.05.2021 Иван Ангелов се оплете за сделката с фурмите за Дубай. Обърка, че е пращал краставици, а не пилета. Получи амнезия за концесия . 45| 8157 |07.05.2021 Иван Ангелов: С Борисов имаме мъжки отношения. Помага ми. Той може да си намери по-скъпа и хубава жена . 18| 4202 |01.05.2021 Проф. Ангелов: Ще ядосам премиера. Той не ми позволява да говоря политически

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads