Реклама / Ads
14| 5106 |28.04.2021 НОВИНИ

Проф. Ангелов се отметна: COVID не е особено опасна инфекция и никога не е била третирана като такава

.
Проф. Костадин Ангелов Източник: БГНЕС
Искри прихвърчаха между здравния министър в оставка проф. Костадин Ангелов, лидера на „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова и депутата от „Има такъв народ“ проф. Андрей Чорбанов на първото заседание на Здравна комисия. Ангелов обърна плочат - COVID-19 не била особено опасно инфекция.
 

Здравният министър в оставка Костадин Ангелов не подкрепи законопроекта на депутата д-р Александър Симидчиев от "Демократична България" на комисия по здравеопазването в Народното събрание. Той въведе поправка в Закона за здравето, който предвижда при обявяване на пандемична обстановка да се разработи пандемичен план или да се актуализира съществуващ такъв. В този план трябва да има адекватно количество критерии и параметри. Целта е да има предвидимост на това какво следва, какви мерки ще бъдат предприети.

 

„Добро предложение е да се извърши план за действие и противоепидемични мерки, но това, което правите е опасно, ако се говори за конкретни числа. Страната ни е много различна, този национален план ще задейства опCOVID не е особено опасно инфекция и никога не е била третирана като такава“, коментира здравният министър в оставка.

 

„Определянето на показателите и критериите за отмяна на противоепидемични мерки ще се случват, след като бъдат. В този смисъл определянето на конкретно спиране на противоепидемични мерки няма да бъде изградено на базата на развитието на болестта в 14-дневен срок. Считам, че към настоящия момент съществуват механизми, които могат да бъдат приложени за отменяне на противоепидемични мерки“, заяви проф. Ангелов.

 

„Още от началото реакцията във всички здравни структури не беше никак адекватна. Затова има нужда от наличието на план, който ние ще подкрепим. Затова няма как да бъдем подготвени към всяка една епидемия. В България например никога не е идвала ебола, но ние сме подготвени какво да правим, ако това се случи", отговори на свой ред депутатът от „Има такъв народ“ проф. Андрей Чорбанов.

 

„Искам да кажа и нещо за това, което каза проф. Чорбанов. Да, България премина успешно през трите вълни. Най-малко информация имахме тогава, затова действахме така, както действат и другите държави“, обясни Ангелов. Той поправи депутата от „Има такъв народ“  с думите, че коронавирусът не е особено опасна инфекция и никога не е била третирана като такава.

 

„По отношение на мерките, хората, които са взели тези тежки решения по целия свят, са имали своите мотиви. Мерките, които са приложени по време на първата вълна не можеха да се приложат при втората вълна, както и при третата“, каза още Ангелов.

 

По-рано в Здравна комисия спор се разрази и между здравният министър в оставка и лидерът на „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова заради законопроекта на Манолова за здравеопазването.

 

„Не сме съгласни със Законопроекта за лечебните заведения, внесен от „Изправи се! Мутри вън!“. Винаги са били провеждани конкурси за директори на болници“, каза Ангелов.

 

„Не коментирате законопроекта за здравето по същество, така се бранят кадрите на ГЕРБ в болниците“. С тези думи Манолова се обърна към министъра на здравеопазването в оставка.

 

„Къде в законопроекта видяхте предложение за закриване на търговски дружества? В мотивите обяснявам, че болниците трябва да се извадят от обхвата на Закона за публичните предприятия. Защо говорите неверни неща? Какво сте чели? Ако не са вашите нагласени конкурси, това ли ще срине здравеопазването? Има непрозрачни конкурси, например в ИСУЛ“, категорична бе Мая Манолова.

 

На свой ред проф. Ангелов отвърна, че лидерът на „Изправи се! Мутри вън!“ бъркала правните понятия в сектора здравеопазване. Предложи лично да й разясни казуса с ИСУЛ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3145 |28.04.2021 Проф. Румен Гечев: Планът за възстановяване има изключително значение за България и трябва да бъде внесен в ЕК навреме . 4| 3537 |28.04.2021 Проф. Кожухарова: Няма причини да се удължава извънредната епидемична обстановка . 14| 6128 |27.04.2021 Проф. Милан Миланов: Отвратен съм до повръщане от ситуацията, на която са поставени колегите ми лични лекари . 33| 3762 |27.04.2021 Проф. Георгиев: Борисов мечтаеше за правителство на каишка. ИТН взе правилно решение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads