Реклама / Ads
7| 3107 |04.03.2021 НОВИНИ

Ангелов: Епидемията съществува. Кампанията да е дистанционна

.
Източник: БГНЕС
Да, предизборната кампания стартира. Мисля, че събиранията са забранени със закон. Целта ни винаги е била животът и здравето на хората. Ще помоля българските политици и журналистите - нека това остане отправната ни точка. Хората решават какво да се случи. Нашата цел е да ги преведем през кризата. Съветвам предизборната кампания да е колкото се може по-дистанционна. Епидемията съществува. Политическите послания са ясни. Хората се наслушаха на хиляди обещания.
 

Това заяви по време на редовния седмичен брифинг на здравните власти в Министерския съвет министър проф. Костадин Ангелов, който е и водач на листи от партията на управляващите. Думите му дойдоха в отговор на въпрос какво ще се случи с кампанията след разхлабването на мерките и позволени ли са партийните сбирки.

 

Официалният старт на предизборната кампания е утре. Въпреки това обаче от над седмица говорители на властта обикалят студиата и обясняват колко добре се справят управляващите с кризата. Министри оглавиха листите на ГЕРБ в предизборната битка, което предизвика и много въпроси относно спазването на изискванията за предизборната кампания.


Ангелов коментира проблемите със зелените коридори за ваксинация по време на брифинга. Процесът по имунизация у нас буксува, а налице са редица проблеми заради недостиг на количества. Пред центровете се образуваха и опашки след повторното отваряне, което се случи под условие - да няма желаещи за ваксинация срещу COVID-19 от първите четири фази от имунизационния план на страната.


"Ако фирмите изпълняваха договорите си, нямаше да се случи това и "зелените коридори" щяха да вървят напред. Когато говорим за българския модел на управление на кризата с COVID-19 и постигането на резултати с много по-меки мерки, виждате, че този модел работи. Защото с тези по-меки мерки постигнахме завидни резултати. В другите държави с много по-тежки мерки не могат да го постигнат. Актуалният въпрос е следният - мерките са разхлабени от три дни, защо имаме нарастване на случаите от предишните три дни? Това е заради британския щам. Въпросът е защо въпреки мерки случаите нарастват. Отговорът е прост - хората се връщат към нормалния си живот, независимо от ограниченията", не пропусна да отбележи здравният министър.


А иначе - започва масовата ваксинация на изборната администрация. Списъците трябва да са ясни до утре, а първа доза трябва да се постави до 10 март, за да може членовете на СИК и РИК да бъдат имунизирани до изборите на 4 април и с втора доза.


Директорът на УМБАЛСМ "Пирогов" проф. Асен Балтов помоли хората в списъците да се явяват навреме, а при промени - да сигнализират своевременно, за да не се получава изхвърляне на количества от препарата.


В последните 14 дни се наблюдава тенденция за плавно покачване на числата както на заболеваемостта, така и на заетостта в лечебните заведения, обясни още здравният министър проф. Костадин Ангелов. По думите му обаче се отчита и положителната тенденция спрямо броя на излекуваните и броя на новорегистрираните случаи.

 

"14-дневната заболеваемост достигна 285 на 100 000, което отрежда на страната ни 18-о място в ЕС и 5-о място на Балканския полуостров. Най-засегнатата страна в момента е Чехия, ако наложим нейните данни върху нашите, ако имахме нейната заболеваемост, ние днес трябваше да имаме 12 015 нови случая. Това е възможно да се случи и в България”, посочи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 


Дали тези стойности ще бъдат достигнати зависи изцяло от поведението на хората, посочи още доц. Кунчев.


Доц. Ангел Кунчев припомни, че днес щабът в Бургас взе решение да отмени плановата дейност и плановия прием в една от болниците. Той определи решението като правилно. Отправена бе препоръка и към щабовете в други градове в страната за предприемане на същите действия, за да се ограничи разпространението на инфекцията.


“Основната причина за покачването на случаите е британският вариант на вируса, чийто процент продължава да расте във всички проби в Европа, но след него идва южноафриканският вариант, бразилският, има неприятни съобщения за нигерийския вариант, рано е да кажем какво са характеристиките им, рано е да се плашим. Когато някой ни обвинява в създаване на страх и на психоза нека си дава сметка какво е другото - да мълчиш и да не кажеш истината тогава, когато тя е най-необходима", добави доц. Ангел Кунчев.


Следващата седмица се очаква Европейската агенция по лекарствата да излезе с решение за ваксината на “Янсен”. Това би била четвъртата одобрена от лекарствения регулатор ваксина. Ако решението е положително, се очаква доставките да стартират от април обясни директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.


Днес Европейската агенция по лекарствата трябва да публикува информация и за старт на официалната оценка на документацията на руската ваксина “Спутник V“. Европейската комисия е готова да даде разрешение за употребата ѝ, ако ЕМА излезе с положително становище.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3634 |26.02.2021 Ангелов: От март до юни очакваме 1 млн. дози ваксини от „Пфайзер“ и 480 хил. от „Модерна“ . 26| 4767 |26.02.2021 Призив към Борисов и Ангелов: Затегнете мерките, не ги разпускайте - ако се бавите, ще трябва по-тежък локдаун . 7| 3268 |23.02.2021 Ангелов: Бъдете спокойни, заведенията отварят от 1 март . 21| 3979 |21.02.2021 Атанас Зафиров: Опция като управление на БСП с ГЕРБ не съществува. Социалистите ще водим позитивна кампания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads