Реклама / Ads
10| 4150 |22.05.2021 НОВИНИ

Хората трябвало да оценяват проф. Ангелов. Ами хайде...

.
Все така прекрасно се е справил бившия здравен министър проф. Костадин Ангелов с увладяването на здравната криза. Наследникът му в МЗ д-р Кацаров не говорил съвсем верни неща, а тезата, лансирана в британския в. ”Гардиън” за ваксинацията и процентът на имунизираните възрастни хора в България не била съвсем вярна. Фокусът на предишното МЗ бил именно този. Половината от поставените дози били именно на хора над 60 г. И личните лекари не се включили късно. Изобщо нищо не е така, както изглежда. Но иначе Ангелов не би се оценил сам, хората трябвало да го направят. Ами хайде...
 

"У нас структурата на възрастните хора е различна. Нашите са активни, голяма част от тях работят - лекари, учители, медицински сестри. Така че сме ги обхванали тези хора. Нашата цел е постигната до момента - именно ваксинирането на тези хора", обясни проф. Ангелов пред bTV.

 

Бившият здравен министър без да иска изрича плачевни истини. Нашите възрастни хора са активни, факт. Но това е белег за демографската криза у нас, господин Ангелов. И за липсата на кадри в сектори, които са част от кръвоносната система на всяка една държава - здравеопазване, образование. Липсата на кадри в болниците и възрастните лекари и медицински сестри бе една от причините за ония плачевни картини от есента на миналата година, господин Ангелов. Така че нека да сме откровени до край, може ли?

 

И личните лекари не се включили толкова късно към поставянето на ваксините, отсече бившият здравен министър. Те получили ваксини веднага, щом били готови да поставят инжекции на желаещите. Иначе казано - възрастните хора, които традиционно се доверяват на джипитата си, а не на някакви зелени коридори, не били ощетени. Но хайде да видим каква е истината, може ли?

 

Личните лекари се включиха към масовата ваксинация едва в края на месец февруари. Тоест 2 месеца след старта на имунизацията в страната. В началото на март стана ясно, че са получили под 30% от заявените според списъците дози. Редиха се на опашки за получаване на ваксини. Изобщо... включването на личните лекари стана с фалстарт и редица проблеми. Така че джипитата не бяха включени, когато те са били готови за това. Бяха включени въпреки че системата не бе готова това да се случи.

 

Да отговоря на д-р Кацаров...

 

Продължава задочният спор между бивш и настоящ здравен министър, които се замерят с твърдения от телевизионния ефир. Спори се основно за процента на ваксинираните възрастни. А д-р Кацаров призова казаното от проф. Ангелов да се приема под съмнение, защото все пак идва предизборна кампания.

 

"Д-р Кацаров каза, че 20% от поставените ваксини в страната са на хора над 60-годишна възраст. Това не е вярно. По отношение на Националния оперативен щаб - това са изключително смели, отговорни професионалисти, които заслужават уважение и гордост. Тези хора направиха много. Дайте ми един пример, в който не съм казвал добри или лоши новини, в които не съм аргументирал мерките и съм се крил зад щаба", отсече Ангелов.

 

“Предизборната кампания още не е започнала. С  д-р Кацаров не сме опоненти, за да водим спорове. Аз казвам истината такава, каквато я виждам, за да могат българските граждани да бъдат информирани”...

 

Ами хайде да си поговорим за аргументираните мерки. Например защо липсваше последователност? Защо беше целият този информационен хаос? Защо здравните експерти не седнаха на масата, за да постигнат съгласие по спорните теми, а се замеряха от ТВ ефира с противоречиви твърдения, които объркаха хората? Какво аргументира носенето на маски на открито в началото на пандемията и отменянето на заповедта още на следавщия ден? Какво аргументира идеята за смесването на ваксини, която не стъпваше върху достатъчно научни данни?

 

Иначе бившият здравен министър коментира и скандалите покрай управлението на Александровска болница. Той бил разпоредил проверки, нямало нищо нередно. Каква изненада. А иначе един лекар от същата тази болница твърди, че е бил принуждаван да подписва протоколи за огромни харчове без прозрачност. И болницата се управлявала зле. Била пред фалит. Ангелов обаче твърди, че нямало нищо такова.

 

"Това е организирана спонтанност. Няма нито едно незаконно решение. Няма неправомерно похарчени средства. Няма риск от декапитализация, болницата бе декапитализирана през 2013 г. Да, получил съм сигнала. Разпоредил съм проверка. Стана ясно, че решенията са законни. Любопитно ми е какво ще покаже сега. Очевидно решението за смяна на ръководството е взето. Явно резултатът от проверката няма значение".

 

"На себе си не бих поставил оценка. Нека хората да го направят. Но бих поставил на служителите си. На всички онези, с които сме били рамо до рамо. На доц. Кунчев да кажа - бил е изключителен професионалист, който не се е справил само с тази епидемия. Много ендемични огнища в страната. Работата му да се критикува е най-малкото неподходящо в този момент", посочи Ангелов.

 

Няколко неща, господин бивш здравен министър - никой не е критикувал доц. Кунчев. Сам д-р Кацаров вчера каза, че няма да дава оценки, за да защити личното достойнство на хората и ако някой ще си тръгва от МЗ, той ще научи първо лично, а не от ТВ ефира. Така че не знам кой в този момент така неподходящо си е позволил това, вие си знаете. А оценка мога да поставя аз - не се справихте. Статистиката го казва. Колкото и да играете с числата, те са там. Нека си говорим истината.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 4977 |16.05.2021 Хората ще се трепят и ще умират на пътя като пилци, докато разрешават на тировете да нощуват на пътя . 26| 5947 |15.05.2021 Петър Волгин: Хората, били на хранилка при ГЕРБ, сега се изкарват първи борци срещу „тоталитаризма на ГЕРБ“ . 5| 3422 |13.05.2021 Политолог: Само празният хладилник обединява голяма част от хората . 6| 4200 |13.05.2021 Татяна Дончева: Хората, които са слуги на ГЕРБ, трябва да бъдат отстранени от държавната администрация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads