Реклама / Ads
10| 3616 |26.03.2021 НОВИНИ

Ангелов оправда вчерашната сага с нехранителните магазини: Вижте Германия!

.
Източник: БГНЕС
Здравният министър проф. Костадин Ангелов се опита да обясни вчерашната сага с решението за отваряне на големите нехранителни магазини и впоследствие неговата отмяна с динамичната ситуация и даде пример с Германия - че видиш ли там ситуацията също била противоречива, имало решение за тежки рестрикции, пък после ги отменили… Вярно е. Но вчера германският канцлер излезе, извини се и пое изцяло вината. Вие да сте чули такова нещо у нас?
 

"За мен е било винаги важно, че ситуацията в страната се оснонвава единствено и само на идеята на цялото правителство да запазим максимално човешки животи. Това решение беше взето с идеята хората, които имат желание, да не бъдат спирани да си купуват продукти, да правят ремонти и т.н. Но след по-дълъг диалог с Министерството на икономиката и, разбира се, със загрижеността на министър-председателя, заедно с него бе взето най-разумното решение, което цели да спасим максимално повече хора. Говорим за 5 дни. В рамките на 5 дни всеки може да изтърпи. Нека не се съсредоточаваме върху действие или пък антидействие, ако можем така да го наречем. Нека ви дам един пример - в Германия... ”, изтъкна пред журналисти в Сливен здравният министър. 


В такъв случай - нека разгърнем дадения пример с Германия и да го поставим в контекст, защото е важно. Канцлерът Ангела Меркел взе тежко решение за налагане на изключително строги рестрикции във дните на католическия Великден. 


Мерките влязоха в сила след 7-часови тежки дебати и бяха остро критикувани от редица наблюдатели. Дни по-късно правителството даде на заден ход и в крайна сметка се оказа, че тежък локдаун в Германия няма да има. Дотук добре.


Но стана и нещо друго - вчера канцлерът Меркел излезе и заяви - “Беше моя грешка. Единствено моя грешка. Моля за извинение”. 


У нас такива неща не се случват. При нас има по-скоро назидание и повтаряне до припадък на мантрата “Справяме се. При това се справяме супер”. А хаосът у нас, при това не само здравен, е повсеместен.


А иначе - здравният министър проф. Костадин Ангелов посети Сливен и се увери, че в града има достатъчно болнични легла за пациентите с COVID-19, а лекарите ще се справят с натиска. Липсвал единствено Ремдесивир, но днес правителството взе решение да отпусне поредните милиони за закупуването на поредните хиляди дози от медикамента, които би трябвало да стигнат до края на септември месец. Спорно е дали това ще се случи. В сливенската болница количества Ремдесивир ще има в понеделник, обеща проф. Ангелов. 


Областната болница в Сливен е под силен натиск заради третата вълна от COVID-19. В лечебното заведение има 500 легла, от които 150 са за пациенти с коронавирус. 130 са заетите легла. Шест реанимационни легла са заети.

 

Здравният министър посочи още, че до края на лятото можем да постигнем колективен имунитет, ако запазим темпа и желанието за ваксинация. 


“До момента бяхме почти приключили първа и втора фаза на ваксинацията. Има изключително голямо желание от лекари, медицински сестри и санитари да се ваксинират. Те не са имали такова желание по време на стартиралата първа фаза, същото е и при учителите. Пренасочваме ваксини и натам. Бяхме стигнали до трета фаза, сега се връщаме пак на първа. За мен е важно, че успяхме да убедим хората да желаят да се ваксинират и от около 27% желаещи да го направят в началото, сега те са вече 63%", обясин Ангелов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 3944 |26.03.2021 На последните места сме, защото не ни доставят ваксини, оправда се шефът на „Пирогов“ . 6| 3315 |25.03.2021 Ангелов призна - тежало му единствено числото на починалите . 25| 3713 |23.03.2021 Ангелов за COVID-смъртността у нас: Ако тествахме повече, нямаше да сме първи . 8| 3262 |22.03.2021 Шефката на фармацевтичния съюз е оправдана за всяване на паника

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads