Реклама / Ads
1| 2942 |10.11.2022 НОВИНИ

Доц. Лозанов: В момента е нарушен диалогът между политиците и избирателите

.
доц. Георги Лозанов Източник: БГНЕС
Доц. Георги Лозанов определя, че в момента е нарушен диалогът, но не толкова между политическите партии, а между политиците и самите избиратели. Обществото ни е изправено пред това, че не може да възпроизведе устойчива власт, защото е енобходимо политиците преди да дойдат на власт, да имат диалог с избирателите си, за да могат те да произведат мнозинство в парламента.
 

Медийният експерт и анализатор доц. Лозанов посочва, че политиците не могат да убедят избиратели си и затова вотът е разпилян. Според Лозанов доскоро е имало два стабилни консенсуса - югозападен и антикорупционен. В момента по отношение на двата консенсуса има разколебаване, затова няма и достатъчно избиратели.

 

Пред Информационна агенция "Фокус" доц. Лозанов определи, че има недоверие сред избирателите има и защото, когато говорят против корупция хора, в които нямат доверие, обществото започва да се съмнява. Лозанов допълни, че политиците трябва да умеят да убеждават обществото в определени ценности. А тук е и голямият проблем.

 

Друг проблем в обществото ни според Лозанов е сривът по свобода на словото. Според последните класации на "Репортери без граници“ България е паднала в класацията от 112-то на 91-во място. "Тези класации измерват независимостта на медиите по две линии -  или по политическа, или по корпоративна. По думите му е явно, че е паднало нивото. Той обясни, че има и други странични показатели, но те са по-скоро инцидентни, като например дали репортерите ги бият и др.  

 

Лозанов каза още, че фактът, че все още няма работещо правителство се отразява добре на медийната среда у нас, тъй като, когато не са ясни победителите във властта, медиите по-ясно вървят. "В момента ситуацията е плаваща, не може да се появи силна власт, която да налага собствената си воля върху медиите и това им дава малко въздух", коментира доц. Лозанов. Това, по думите му, не означава, че не трябва да имаме правителство. 

 

Лозанов направи още една интересна съпоставка. Според него, ние, избирателите я купуваме изпълнителната власт, но не, за да властват, а за да управляват системите. "Както на един шофьор на автобус се плаща, за да те закара от една спирка на друга. Така и на политиците ние плащаме. И тази власт ние я купуваме. Властта в демократическите общества прилича на химическото чистене и на транспорта. И нашите гравитури тук не могат да излъчат кой да върши тази услуга. Когато властта се определи, тя започва да налага своята воля, за да се възпроизвежда и да печели облага", каза доц. Георги Лозанов.

 

"Затова, когато не се получава услугата, хората се ядосват така, както, когато сме си платили за химическо чистене, но не са изчистили добре дрехите ни", добави Лозанов. 

Това означава, че трябват нови избори докато политиците започнат да вършат услугата, за която си плащаме.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2933 |07.11.2022 Безразборна сеч! На 23 места спряха работата заради установени нарушения . 0| 2942 |07.11.2022 МЗ: Има още нарушения в снабдяването с медикаменти . 4| 2890 |06.11.2022 Росен Желязков: В момента сме в режим на президентска република . 0| 2961 |04.11.2022 Проф. Симеон Ананиев: В железниците няма произшествие, при което да липсват поне 3 нарушения

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads