Реклама / Ads
13| 3946 |19.08.2021 НОВИНИ

Доц. Росен Карадимов: Единствено Нинова стои стабилно

.
Доц. Росен Карадимов
„Безспорно се намираме в политическа криза, много се надявам да не прерасне в конституционна. Единственото адекватно политическо и последователно поведение, което виждам, е на Корнелия Нинова", категоричен е анализаторът соц. Росен Карадимов. По време на участието си днес в ефира на БНТ той подчерта: „Истината е, че БСП показва доста зряла, мъдра и солидна позиция, затова ако има някакви шансове в рамките на трети мандат да се сформира правителство, би могло да стане с мандат на БСП".
 

Доц. Карадимов заяви още: „Има огромна разлика, обаче, с правителство на БСП и мандат на БСП. Въпросът е дали има формация, която да прояви компромис. Разговорите между ИТН и БСП приключиха доста успешно, но факт е и изявлението на Слави от вчера, че няма да подкрепи никакво правителство".

 

Според анализатора политическата логика изисква третия мандат да бъде връчен на БСП, тъй като президентът е издигнат от тях, предстоят президентски избори, а и БСП са трета политическа сила.

 

„Намираме се в двузначна ситуация - едната е дали ще бъде съставено правителство и кой може да го състави. И втората е кой може да "добута" конституционната процедура до необходимите срокове, защото в Конституцията е заложено следното: третият мандат е единственият, при който президентът е ограничен от срок, но мандатоносителят не е ограничен от срок, в който трябва да внесе реализирания мандат. Ако това се случи 2 месеца преди края на мандата на президента, той тогава не може да разпусне парламента и можем да се окажем за първи път в ситуация, в която имаме служебно правителство с парламент, който работи, в рамките на президентски избори", посочи юристът.

 

Мнението на доц. Карадимов е, че последен шанс да се стигне до съгласие за форма на временно управление е актуализацията на бюджета. „Има консенсус, че ще бъде променен между първо и второ четене, но в дебата по актуализацията на бюджета може да се окаже, че се намират онези опорни приемливи точки, които очертават мини програма на едно временно правителство, защото съгласието по бюджетните точки, е най-голямото съгласие в политиката".

 

По повод вчерашни изявления на политически фигури анализаторът коментира: „Не беше добро това, което се случи вчера, не приляга и на двете страни, това не е политически диалог. Всички искаме да разградим моделът ГЕРБ, то това не означава, че не трябва да се види реалността, че ГЕРБ имат 63 народни представители, ДПС е с 29. Не може 40% от електоралния корпус да му се каже, че няма да преговарят с него. Може да разграждаш модела, но в политиката диалог трябва да се води с всички. Това говорене продължава разделителните линии. Те може да са ефективни на този етап, но в перспектива задълбочават разделението, вместо да създадат една спокойна среда".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 8284 |10.08.2021 Психологът Росен Йорданов: В жестовете на номинирания Петър Илиев открихме патос на съвременен фюрер . 20| 8671 |31.07.2021 Росен Плевнелиев: Ще гласува ли Христо Иванов за ляво популистко правителство?! . 8| 4965 |28.07.2021 Първо заседание на Комисията ”Росенец” и първи скандали . 14| 3565 |22.07.2021 Депутатите създадоха временна комисия за ”Росенец”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads