Реклама / Ads
12| 2299 |15.07.2024 НОВИНИ

Конституционалист: ПП-ДБ трябва да дадат солидни основания пред Радев за отлагане на връчването на втория мандат

.
Конституционалистът доц. д-р Орлин Колев Източник: Сайт на БНР
"ПП-ДБ трябва да дадат солидни основания пред президента Румен Радев за отлагане на връчването на втория мандат за съставяне на правителство."
 

Това мнение изрази пред БНР д-р Орлин Колев, преподавател по Конституционно право.

 

Солидните основания да бъдат за това, че ако президентът не връчи сега мандата, това ще бъде съпроводено с осъществяване на техните намерения. Следва да се ангажират с доказателства за това тяхно искане, посочи специалистът.





Според д-р Колев идеята е, че втората по големина парламентарна група ще излъчи кандидат за премиер и ако се нуждае от консолидация на мнението в парламента, тогава биха поискали отсрочка, за да могат да се договорят с останалите парламентарни групи. 

 

Той уточни, че до момента не е имало такава практика, "но както е общоизвестно - срок, в който президентът да връчи втори проучвателен мандат за съставяне на правителство по Конституция, няма".

 

"Това, че няма, не означава, че неоснователно президентът може да забавя връчването на мандата. В конкретния случай, за да имаме такова забавяне, следва президентът да получи достатъчно солидни аргументи, за да го направи. Иначе, бихме говорили за нарушаване на Конституцията, което президентът Радев не би си позволил да направи, по моя скромна преценка", отбеляза Колев.

 




И поясни, че ПГ на ПП-ДБ не трябва да фокусира вниманието върху приемането на законите, защото след тях има и трети опит да се образува правителство.

 

"Да изхождаме от това, че мандатите се връчват, за да се направи правителство. Приемането на пакет от закони и промяната на мандата на някои регулатори и избирането на нови членове, сами по себе си, са легитимни основания. Но в рамките на процедурата по образуване на правителство някак стоят вън от това. С оглед че имаме фрагментиран НС и липсата на комуникация при отделните ПГ и независимите депутати, не дават сериозни гаранции за намеренията на ПП-ДБ да бъдат изпълнени", сподели преподавателят по Конституционно право. 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2738 |15.07.2024 ООН: Човечеството ще започне да намалява, Украйна ще се стопи до 15 милиона . 17| 2348 |15.07.2024 Христо Панчугов: С мандатите се приключи. Не мисля, че правителство ще имаме оттук нататък . 0| 2795 |15.07.2024 Историкът доц. Симеон Симеонов: Всички атентати в САЩ водят до промени в историята

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads