Реклама / Ads
4| 3430 |08.12.2021 НОВИНИ

Доц. Симеон Хинковски: Студентите винаги са имали и имат мнение

.
Доц. Симеон Хинковски Източник: БГНЕС
Студентите винаги са били онази голяма част от обществото, която изразява своето мнение и върви напред, а преподавателите сме близо до тях. Университетът е общност – имаме общи мисли и идеи. Това заяви доц. Симеон Хинковски, ръководител на музея към Софийския университет „Климент Охридски”.
 

„В пресата от 30-те години има няколко описания, че обществото негодува срещу този празник, защото студентите са разнасяли на ръце преподавателите си, излизали сапияни от Ректората и съответните кръчми, най-често Прошековата фабрика, която е била любимо място на студентите и преподавателите. В самите сгради на Ректората не се е стигало до ексцесии”, заяви Хинковски.


Комунистическата власт се опитва да прикрие празника и затова не е имало организирани манифестации, както на други празници. „Подходът е доста либерален. Празникът е православен, защото се отбелязва нашият патрон Св. Климент Охридски, властта се опитва да скрие празника и изобщо той да не се празнува, той не влиза в официалния календар по никакъв начин, но всички са били заедно и никой не е топил другите“, твърди Хинковски пред БГНЕС.


Според историка празникът днес е загубил част от облика си. „Пиенето не е толкова безконтролно, ако го празнуват студенти и преподаватели, както трябва да се празнува. Доста дълго време след възстановяването на традицията, това се прави в емблематичното заведение „Яйцето”, където започват да празнуват студенти и преподаватели. След 90-та година започва това девалвиране на празника и приемането му от всички студенти в България. Сега се изврати традицията”, смята той.


Университетът винаги е бил арена за проявяване на обществена дейност. „Имаме една голяма университетска криза на четвъртата година от създаването на му. Университетът е бил затворен, защо трима от студентите освиркват княз Фердинанд на откриването на учебната година, а той нарежда те да бъдат изключени, академичната общност отказва да изпълни нареждането и княз Фердинанд, за да си отмъсти уволнява всички преподаватели. Опитва се да ги замести с гимназиални учители. Международната общност реагира и на княз Фердинанд му се налага да се извини”, припомни доцентът.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4436 |06.12.2021 Първан Симеонов: Българите сме произточни по сърце и прозападни по разум . 6| 4090 |01.12.2021 Първан Симеонов: Щом преговорите минават и зад камерите, значи ще има правителство . 13| 30957 |30.11.2021 Първан Симеонов: За Борисов идват нелоши дни – друг ще се пържи, а той ще гледа отстрани и ще назидава . 5| 3353 |28.11.2021 Първан Симеонов: Хубавото е, че всички партии са на един акъл

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads