Реклама / Ads
6| 6052 |02.12.2011 НОВИНИ

Доц. Спасов: Лекарите имат нужда от доверие, а не от спекулации

.
доц. Любомир Спасов
По време на пресконференция на т.нар. Център за защита правата в здравеопазването на българското общество бяха поднесени необосновани обвинения срещу работата на Университетска болница „Лозенец“ и трансплантационната дейност в България, както и абсолютно неморални твърдения за лекарската професия.
 

 

Това заяви в писмо до медиите доц. Любомир Спасов, директор на УБ „Лозенец“ и декан на Медицинския факултет към Софийския университет „Св. Кл. Охридски“, по повод  отправените  обвинения от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Миналата седмица от организацията на д-р Стойчо Кацаров направиха зловещи разкрития за трансплантациите в болница "Лозенец"  и поискаха премиерът Бойко Борисов незабавно да уволни директора й.

Според доц. Спасов от центъра умишлено изопачават фактите, с което рушат доверието на хората в българската медицина, и отнемат надеждата им да получат квалифицирана и съвременна медицинска помощ в България.

“Българската медицина и Университетска болница „Лозенец“ направиха изключителен пробив в една от най-сложните области – трансплантациите. И за това българското общество не само знае, но и даде своята подкрепа. Фактите в това отношение са очевидни. Най-трудното в процеса на трансплантации не са сложните операции, а доверието на обществото. Със злонамерените си твърдения представителите на Центъра за защита правата в здравеопазването очевидно искат не само да спрат трансплантациите в България, но и да обслужат твърде съмнителни интереси, за които е по-важно отговорността за българските граждани и пациенти, и особено за децата, да бъде „изнесена“ и „продадена“ в чужбина. Кой има интерес от това? Отговорът трябва да бъде даден, включително и за да се защитят правата на пациентите”, пише в писмото доц. Спасов.

Според него изнесената статистика не отговаря на истината и показва некомпетентност за трансплантациите.


По думите на специалиста от 2004 г. до момента в „Лозенец“ са направени общо 80 такива операции, от които 22 чернодробни трансплантации на деца. Успеваемостта им съответства на средната за Европа – 80%, което е огромно постижение на българската медицина и на лекарите в болницата.

Доц. Спасов уверява българските граждани, че болница „Лозенец“ отговаря на всички нормативни изисквания и притежава необходимите професионални и материални ресурси за осъществяване на тази сложна, високотехнологична медицинска дейност.
 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 6332 |29.11.2011 Борисов към лекарите: Направете курбан! . 11| 5156 |11.10.2011 Лекарите ни бягат в чужбина не само заради пари . 11| 5516 |10.10.2011 Условни присъди за лекарите, причинили смъртта на Дани . 71| 5096 |06.09.2011 Ц.Цачева: Днес имаме нужда от единение на всички българи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads