Реклама / Ads
14| 7855 |28.07.2019 НОВИНИ

ДПС: Властта и вицепремиерът Дончев се провалиха с африканската чума!

.
Бюрхан Абазов Източник: БГНЕС
„Ако има едно отговорно лице за разпространяването на тази болест, това е ръководителят на националния епизодичен щаб - вицепремиера Дончев.”
 

Това заяви бившият заместник-министър на земеделието и настоящ депутат от ДПС Бюрхан Абазов, който коментира пред БНР, че в петък е посочил неуспехът на властите в борбата с африканската чума по свинете по 4 направления.

 

Африканската чума се преборва с комплекс от мерки, в които малка част са ветеринарите. Ръководител на този щаб е вицепремиерът, за да може чрез хоризонталните връзки, които той има правомощия да осъществява, да привлече в тази кампания Министерството на земеделието, МВР, МО, МЗ, МОСВ и Националното сдружение на общините - 5 са институциите, в приоритетите на чиито дейности е борбата с АЧС. Краткият ми извод е, че в България институциите не сработиха в критична ситуация. Докато в България тези пет институции не действат координирано и едновременно, ние няма да преборим чумата", посочи той.

 

„Тази зараза, тази болест не ни е дошла изневиделица. Не е дошла като гръм от ясно небе. Това заболяване от няколко години е в другите европейски страни! Миналата година се придвижи до Румъния, така че нашите власти много добре знаеха, че тази болест я има в Европа, знаеха до къде ще дойде и от къде ще влезе -Румъния!, каза още той.

 

"Зам.министърът на земеделието г-н Янко Иванов  призна в ефир, че от четирите фактора, които влияят върху разпознаването на болестта, в три от тях, държавата не е постигнала никакъв напредък. Аз мога да добавя, че и в четвъртото направление не е постигнала никакъв напредък - борбата на още на гранично-пропускателните пунктове!".

 

Абазов изрази опасения, че има и екологични рискове и хората от района са обезпокоени с основание:

 

„40 000 прасета, по средно осреднено тегло 60 килограма, са 2400 тона маса, заразена. Това е огромно количество... А Сливо поле е район с голямо зеленчукопроизводство и с производство на плодове. Тамошните наши земеделски стопани имат сонди. Водата излиза на не повече от 3 метра. Където да ги преместят, която и институцията да даде становище точно къде да е мястото на загробването, то няма да е по-различно от водното тяло, което е отдолу!".

 

„С тези темпове на развитие на болестта ние сме пред прага на унищожаване на цял един подотрасъл, гръбнака на българското селско стопанство", каза той и допълни:

„Ако има едно отговорно лице за разпространяването на тази болест, това е ръководителят на националния епизодичен щаб - вицепремиера Дончев, подчерта депутатът.

 

Абазов се обяви за копиране „едно към едно" на модела за борба с чумата в Чехия, където също са унищожени прасетата в задните дворове и дивите популации, но по друг метод.

 

„Ако бяха подходили като в Чехия, мисля че заразата щеше да се ограничи някъде около плевенските и търновските села, които сега пламнаха, а нямаше да унищожим цялото свиневъдство в Русенка област или 1/3 от цялото свиневъдство в България.

Разликата е в подхода. Крайната цел е една и съща. Ето и паралел: В Чехия премиерът излиза, не министърът на земеделието, и обявява: „Нашата държава има волята да унищожи всички прасета в заден двор и да плати всички прасета".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4504 |27.07.2019 Полицията в Москва задържа над 300 души на протест срещу властта . 2| 4152 |26.07.2019 БСП иска оставките на Дончев и Танева заради чумата по свинете . 4| 4164 |26.07.2019 Дончев и Танева казват за африканската чума в НС . 8| 4577 |25.07.2019 Хакери атакували и Министерския съвет, разкри вицепремиерът Дончев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads