Реклама / Ads
12| 6001 |31.01.2011 НОВИНИ

ДПС: М. Найденов води грешна политика за тютюна

.
ДПС
Проблемите на тютюнопроизводителите ще обсъждат днес депутати от ДПС и Министерство на финансите. Срещата е от 15 часа, а домакин е финансовото ведомство.
 

Във вторник от движението съобщиха, че на съвместно заседание на ЦОБ на партията и парламентарната група е взето решение да бъде поискана спешна среща с министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиера Симеон Дянков и министъра на земеделието Мирослав Найденов. Тъй като тогава Борисов и Найденов бяха на официална визита в Япония, от ДПС уточниха, че са готови да изчакат неговото завръщане – до петък. “Ако се наложи, Движението за права и свободи е готово да поеме политическа отговорност и да оглави законни протестни действия”, обяви тогава зам.-председателят Христо Бисеров.

Депутатът от ДПС Юнал Тасим нарече исканията на земеделците справедливи и директно обвини земеделския министър Мирослав Найденов, че води грешна политика. “Аз продължавам да твърдя и никой не ме е оборил – тютюнът е най-експортната ни стока. Над 95 % от произведения тютюн в България се изнася. Няма държава, която да се е отказала от толкова печелившо производство. Страната ни печели десетки пъти повече, отколкото връща към тютюнопроизводителите чрез помощи. Още повече, че тези помощи са нотифицирани от Европа. Европа не казва да не се подпомага това производство. Защото освен България, още 17 държави на Стария континент произвеждат тютюни и всички те са подпомагани от държавите си. Да не говорим, че пък 15-те стари страни-членки на ЕС получават субсидии директно от ЕК, а за 12-те новоприети тази помощ е нотифицирана. Брюксел миналата година каза – окей, може да продължите, още повече че сте в криза. Но българското правителство не чете тези материали и работи срещу тях. Така че няма абсолютно никакви основания да не се обръща внимание на тези хора”, заяви в Тасим за “Всеки ден”.

От средата на януари тютюнопроизводители от цялата страна организират масови протести, включващи спиране на движението по международните пътища Е 79 и Е 80 с настоявания за незабавно започване на изкупната кампания за тази година и в знак на несъгласие с държавната политика в сектора, която довело до мизерия стопаните. Според протестиращите причините са закъснелите премии за реколта 2009 г., ниските изкупни цени за тази от 2010 г., спирането на националните доплащания за производство на тютюн за реколтата за миналата година, както и пълната дезинформация относно схемата за националните доплащания за тютюн за референтния период 2007-2009 г.

Земеделският министър Мирослав Найденов още в самото начало определи протестите като “опит за политическа провокация”. Днес неговият заместник Цветан Димитров заяви, че “предишното подпомагане е довело до натрупване на излишни количества, които бизнесът към момента е натрупал като стокови наличност”. Тютюнопроизводителите ще получават средства като национални доплащания, секторът ще бъде преведен на пазарна основа, положението, което е съществувало до 2007 г., няма да се повтори, отсече той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5283 |28.01.2011 Кадровата политика на ГЕРБ отговаря на цялостната им политика . 1| 4771 |26.01.2011 М. Найденов няма да бъде изслушан за цената на хляба . 22| 4964 |19.01.2011 Найденов: Стачката е провокация . 12| 5325 |16.01.2011 М. Найденов: За Бога, братя, гледайте на каква цена купувате!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads