Реклама / Ads
7| 4514 |09.12.2021 НОВИНИ

ДПС и Рашков пак в люта схватка заради изборите

.
Поредна остра размяна на реплики между служебния вътрешен министър Бойко Рашков и депутатите от редиците на ДПС. Мястото - парламентарната трибуна по време на блиц контрол в 47-мото Народно събрание. Причината - поредните обвинения за полицейски репресии по време на предизборната кампания.
 

"Този рефрен се използва само с политически цели и с нищо друго. Министър не може да издава такива разпореждания към който и да е служител да упражнява действия, противоречащи на българските закони. Това го има само във вашите глави. Нека не обиждаме българските полицаи, че потъпкват закона и упражняват репресии. Ако има конкретни оплаквания от такива действия, дайте тези материали в МВР за проверка. Ако не вярвате на МВР и смятате, че ще би имало пристрастност, дайте ги в българската прокуратура. Престанете с тези голословни твърдения", отсече от трибуната Бойко Рашков в отговор на изказването на Хамид Хамид от ДПС.

 

Депутатът от редиците на Движението за пореден път посочи, че силовото ведомство е репресирало граждани по време на предизборната кампания. Става дума за хора с трайни увреждания, които по закон гласуват с подвижни урни. Според Хамид полицаи са нахлували в домовете на гласоподаватели с издадени решения от ТЕЛК и са ги принуждавали да доказват своето здравословно състояние. Рашков обаче отново поиска доказателства за тези твърдения и отсече - схемата е използвана с цел нарушаване на избирателни права от страна на хора, които вече търпят наказателна отговорност.

 

"Господин министър, нито МВР, нито общинската администрация са компетентни органи, които да определят кой е с увреждания и кой не. Ние също имаме интерес тези случаи да бъдат доказани. Държим да има проверка и ще настояваме за това. Не става дума за инсинуации. Престижът на МВР и българските полицаи уронвате Вие, не ние", категоричен бе Хамид.

 

Рашков запита защо със сформирането на двете служебни правителства представители на някои политически партии са започнали да говорят по идентичен начин - че МВР ограничава права на граждани.

 

"Всеки знае защо е така. Не могат от трибуната да се замъглят нещата. От мандата на първите две служебни правителства делата срещу граждани за нарушаване на политически права са над 100. До този момент подобно нещо нямаше. Затова напълно разбираме защо двете партии са заедно и използват една и съща реторика. Тези граждани търпят наказателна отговорност. Специално обещавам на ГЕРБ и ДПС, че тази информация ще излезе изцяло, за да се види кой изкривява политическата обстановка. На следващото заседание ще покажа и фото материали", обеща още Рашков.

Николай Ненков от ГЕРБ заподозря, че тази информация няма да стане обществено достояние и следващо заседание в парламента би се провело при закрити врата заради "чувствителността на информацията".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5301 |09.12.2021 Рашков отказа пресконференция на Гешев за спецправосъдието . 1| 2883 |09.12.2021 Христо Иванов: Отлагане може да има, но не заради непреодолими пречки . 33| 6027 |09.12.2021 Коалиционното споразумение няма да бъде подписано днес заради възражения на БСП . 18| 6903 |08.12.2021 Минеков отговаря в парламента за ”Труд”: Сравнявате ме с Бойко Рашков, за мен е чест! /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads