Реклама / Ads
0| 2166 |18.10.2024 НОВИНИ

Древна Тракия оживява: Съкровища от България, Румъния и Гърция в Лос Анджелис!

.
Вълчитрънското златно съкровище Източник: Националния археологически институт с музей при БАН
В музея „Дж. Пол Гети“ в Лос Анджелис се открива впечатляваща изложба, посветена на „Древна Тракия и античния свят“. С над 150 артефакта от 14 български музея, включително емблематични златни съкровища, експозицията ще потопи посетителите в богатото културно наследство на региона, от 3 ноември 2024 г. до 3 март 2025 г.
 

В музея „Дж. Пол Гети“ в Лос Анджелис ще бъде открита изложба на тема „Древна Тракия и античния свят. Съкровища от България, Румъния и Гърция“. В експозицията ще участват 14 български музея с над 150 експоната, които ще могат да бъдат разгледани от 3 ноември 2024 г. до 3 март 2025 г., съобщават от Националния археологически институт с музей при БАН.

 

Според информацията, българските предмети представляват над 90% от всички експонати в изложбата. Подготовката за нея започва още през 2018 г., след посещение на представители на музея „Дж. Пол Гети“ в НАИМ при БАН. Те изразили желание да организират изложба, посветена на древна Тракия, като част от цикъл, представящ различни култури от древния свят. В предишни години вече са се провели изложби на теми като „Египет и античния свят“ (2018 г.) и „Древен Иран и античния свят“ (2022 г.), а в бъдеще предстоят и експозиции за Финикия и Анатолия. 

.

     Източник: Националния археологически институт с музей при БАН

 

Изложбата цели да представи на световната аудитория взаимодействията между различни култури в Средиземноморието и извън него през последното десетилетие. Българските институции, които ще участват, включват Националния археологически музей в София, РАМ Пловдив и Исторически музей „Искра“ в Казанлък, а предмети ще предоставят и РИМ-Бургас, РИМ-Велико Търново, РИМ-Враца, ИМ Карнобат, РИМ-Ловеч, Националният исторически музей, музей „Старинен Несебър“, АМ „Проф. Мечислав Домарадски“ – гр. Септември, ИМ Стрелча, АМ Созопол и РИМ-Търговище.

 

Сред експонатите, които ще бъдат представени, са емблематични открития като Вълчитрънското златно съкровище, Панагюрското златно съкровище, предмети от могилата Голяма косматка край Шипка и съдове от Рогозенското съкровище. Артефактите обхващат период от над две хилядолетия, от късната бронзова епоха (II хил. пр.Хр.) до времето на Римската империя.

 

Интересен е фактът, че древните тракийски земи не се ограничават само до съвременните граници на Република България, а се простират и в части от днешна Турция, Гърция, Румъния, Сърбия и Северна Македония. Затова в изложбата ще участват и експонати от Гърция и Румъния за първи път.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2161 |18.10.2024 Румънският премиер е 99,9% сигурен, че страната влиза в Шенген тази година. А България върви "пакет" с румънците . 0| 2146 |18.10.2024 Образователният министър увери: Взети са мерки против технически проблеми за теста по природни науки . 1| 2144 |18.10.2024 Израелските въоръжени сили мобилизираха още една бригада резервисти за оперативни мисии в Северен Израел . 8| 6754 |18.10.2024 Не искаме Истанбулската конвенция, а жените на България страдат всеки ден. Докога ще продължава това?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads