Реклама / Ads
0| 4176 |02.02.2024 НОВИНИ

Дроновете влизат в селското стопанство у нас

.
Източник: Shutterstock
Единодушно със 161 гласа „за“ парламентът прие на първо четене промени в Закона за защита на растенията, с които се урежда използването на дронове в селскостопанската дейност. Измененията са внесени от Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС) и група народни представители. 
 

Със законопроекта се въвежда забрана за прилагането на продукти за растителна защита чрез безпилотна летателна система. Изключение от забраната ще се допуска, когато за прикрепеното към нея оборудване е издаден сертификат за съответствие с изискванията на стандарт ISO 23117-1 или когато прилагането не се извършва с течен разтвор. Разписани са редица условия, които следва да бъдат спазени по време на прилагането на продуктите, по отношение на температурата и влажността на въздуха, височината на прилагане, скоростта на вятъра и на движението на безпилотното въздухоплавателно средство, предад БТА.

 

За всяко третиране ще се прави запис, който освен да доказва спазването на изброените условия, ще показва географското местоположение на всеки третиран парцел, датата и часа на прилагане и количеството използван продукт. Операторът на безпилотната летателна система ще има задължение да предоставя записа на съответната Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ).

Продуктите за растителна защита, които се използват, следва да са преминали процедура по одобрение, предшествана от оценка на риска. Подробно са разписани изискванията към операторите на безпилотната летателна система. Предвидени са ограничения относно разположението на площите, които ще бъдат третирани.

 

Земеделските стопани ще следва да уведомяват съответната ОДБХ за всяко пръскане чрез безпилотна летателна система най-малко пет дни преди датата на третирането, като информация за подадените уведомления ще се поддържа в публичния национален електронен регистър на Българската агенция по безопасност на храните. Освен това земеделските стопани ще следва лично да уведомяват собствениците на пчелни семейства за датата и часа на пръскането.

 

Измененията предвиждат Българската агенция по безопасност на храните да създаде и да поддържа на интернет страницата си публичен електронен регистър за оповестяване на растителнозащитните, дезинфекционните и дезинсекционните дейности. В регистъра ще се съдържа информация за местоположението на всеки отделен пчелин и информация за планираните и извършените дейности за растителна защита. Когато пчелин попадне в трикилометровата зона около блок с планирана дейност, информационната система ще уведомява неговия собственик или ползвател чрез електронно съобщение. 

Десислава Танева (ГЕРБ-СДС) обясни, че законопроектът цели да уреди използването на дронове за извършване на мероприятия в селскостопанската дейност. На практика те вече се използват, но към момента има празнота в правната уредба, посочи тя. Танева отбеляза, че този текст, който се предлага на първо четене, е втори такъв, след като работна група от всички заинтересовани институции е прецизирала текстовете.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4209 |02.02.2024 Украйна поискала от Русия да предаде телата на загиналите при катастрофата на Ил-76. Не получила отговор . 5| 106991 |02.02.2024 НОИ ще изненада пенсионерите с добра новина . 7| 4207 |02.02.2024 Акад. Денков: Подкрепям г-н Борисов - ротацията не е на всяка цена . 27| 7551 |02.02.2024 Пропагандата е кръвоносната система в управлението на Путин: Николай Кръстев пред ФрогНюз за филма си "Другата Русия"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads