Реклама / Ads
1| 13151 |13.06.2024 НОВИНИ

Другото бойно поле: Проруски Telegram канали публикуват съдържание и на български

.
Източник: DFRLab
Доклад на DFRLab, озаглавен "Друго бойно поле: Телеграм като цифров фронт във войната на Русия срещу Украйна", показва мащабната роля на Telegram в разпространението на руска пропаганда. Пропуски канали публикуват преведено на български съдържание, оформящо обществено мнение, установяват изследователите.
 

"Екипът ни в DFRLab публикува доклад от 52 страници относно използването на Телеграм като т.нар “дигитален фронт” срещу Украйна. Голяма част от изследваните канали намират аудитория и в България, като често проруски канали публикуват преведено на български съдържание, оформящо обществено мнение", пише във Facebook Руслан Трад, част от екипа DRFLab към Атлантическия съвет. 





"За повече от две години, откакто Русия започна пълномащабната си инвазия в Украйна, никоя платформа не е разширила ролята си в подпомагането на външния свят да разбере руската гледна точка за войната повече от Telegram.


Влиянието ѝ се затвърди през първите месеци на войната, когато Кремъл репресира западните платформи за социални медии, като същевременно продължи да толерира Telegram и да я използва за собствените си цели.


Това превърна Telegram в един от последните останали прозорци за наблюдение и разбиране на руското мислене за войната - от широката общественост до самия Кремъл", се посочва в обобщението на доклада "Друго бойно поле: Телеграм като цифров фронт във войната на Русия срещу Украйна".


"Анализът на петнадесетте най-големи руски канала в Телеграм показва най-голям скок на активността в самото начало на инвазията през февруари 2022 г., последван от скок по време на неуспешния бунт на Евгений Пригожин срещу руското Министерство на отбраната (МО) през юни 2023 г.", се казва в обобщението:


"Допълнителните пикове съответстват на местните военни събития, вариращи от украинската контраофанзива в Североизточна Украйна през пролетта и есента на 2022 г., както и военните постижения на Русия в градовете Соледар и Бахмут през март 2023 г.


Петнадесетте най-влиятелни руски канала рутинно препращат съдържание от други влиятелни канали в Телеграм, като на практика създават ехо камера за засилване на общите наративи на Кремъл.







Най-видимите канали отбелязват значителен ръст на абонатите след нахлуването през февруари 2022 г., но някои от най-влиятелните провоенни канали, като Караулни, Z SIL0VIKI и WarGonzo, по-късно отбелязват спад, който продължава и през пролетта на 2024 г., може би поради умора от войната.


Топ каналите също така отбелязват огромен скок във видимостта, която нараства от близо 16 милиарда гледания през 2021 г. до 95,5 милиарда през 2022 г. През 2023 г. видимостта нараства до 109 милиарда гледания".


Провоенни блогърски канали:


"Анализът на повече от 500 000 публикации, публикувани от 38 водещи военни блогърски канала, показа повтарящи се актуални теми, включително новини от фронта, като например: действията на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) и загубите им на бойното поле; наративи, в които се обсъжда зависимостта на Запада от руските природни ресурси; руски нападения срещу украински градове; и дискусии, в които украинците се определят като "нацисти", гласи обобщението на доклада.







"По време на успешната контраофанзива на Украйна в Харков през септември 2022 г. и проникването на антиправителствените сили в руската Белгородска област през май 2023 г. публикациите на военните блогъри се разделят на три категории: новини и анализи от фронта; картографиране на загубите/победите; и критика на руското МО. Публикациите, свързани с тези категории, получават повече гледания и препубликувания, отколкото публикациите по други теми".




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3115 |13.06.2024 Заради нечовешките жеги: Гърция затваря Акропола и други туристически обекти . 1| 2365 |13.06.2024 ДНК анализ на масов гроб: Маите са правили жертвоприношения на момченца . 11| 2454 |13.06.2024 "Всички семейства са ценни". ПП-ДБ в СОС подкрепи "София Прайд" . 1| 2407 |13.06.2024 САЩ и Украйна подписват 10-годишен пакт за сигурност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads