Реклама / Ads
12| 5216 |04.05.2010 НОВИНИ

ДСБ скочиха срещу цените на лекарствата, СДС иска промяна в Конституцията

.
След близо седмица затишие Синята коалиция отново атакува кабинета „Борисов” и конкретни идеи на Министерския съвет.
Днес лидерът на СДС Мартин Димитров поиска промяна в Конституцията в частта й за ВСС. На свой ред коалиционните им партньори от ДСБ настояват за закриване на звената, определящи цените на лекарствата.

"Министърът на вътрешните работи очевидно е един от хората, които се борят срещу престъпността, но въпросът е накрая да има повече ефективни присъди. От СДС смятат, че неговия ангажимент не е достатъчен и са готови да предложат промяна в Конституцията, в частта за Висшия съдебен съвет (ВСС)”, заяви днес председателят на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров.

Като аргумент на думите си той припомни случая с небезизвестния Красьо Черния.
На въпрос дали да се правят специализирани съдилища или отделни състави в сегашния съд, Димитров отговори, че преобладаващото мнение е за специализирани състави в сегашните съдилища, тъй като по този начин ще заработят по-бързо и ще имат по-бързи резултати. Водещото предложение затова трябва да е на министъра на правосъдието и дебатът да се води в НС.

От СДС не са виждали окончателния проект на управляващите по този въпрос. Мартин Димитров запита кой ще назначава тези съдии, има ли смисъл, ако пак ВСС ще ги избира. СДС предлагат представителите във ВСС да бъдат избирани с 2/3 от гласовете в НС. Те настояват същото техните имена да не се подлагат на гласуване 5 минути преди дебата, а да са известни на общество 2-3 месеца преди избора. Сините приветстваха предложението на управляващите за 20-процентовото съкращаване на административните разходи и смятат, че пътят е правилен и тази реформа трябва да започне веднага. В противен случай винаги ще има предложение за увеличаване на данъците, а СДС при никакви обстоятелства няма да подкрепи такава мярка.

От ДСБ днес също се обърнаха с критика към ГЕРБ. Според партията на Иван Костов е необходимо закриването на досега съществуващите девет на брой институции, отговарящи за формирането на лекарствената политика и за регулацията на цените на медикаментите. Това заяви Петър Москов, член на Националното ръководство на ДСБ.

По негово мнение, тези органи са колективни звена, които не носят никаква отговорност. От партията настояват за създаването на самостоятелна агенция за лекарствена политика, регулация на цените и контрол върху лекарствената терапия, която да бъде подчинена на Министерски съвет. Тъмносините предлагат да се въведе и т.нар. "заплащане за резултат". Това означава при тежки и скъпи лечение да се следи ефекта от медикаментозното лечение. Фирмите ще получават фактура, тогава, когато е постигнат ефект от лечението. В противен случай по думите на Москов ще продължава да бъде заплащано някакво фиктивно количество лекарства, което задоволява фиктивен брой хора. Становището на партията на Костов е, че практиката по определяне на дъмпингови цени може да се прекрати, ако при тръжните процедури за лекарства не се допуска повече от един представител на производител. Освен това процедурите по разплащане на лекарствата трябва да минат към НЗОК, а не към Министерството на здравеопазването.

В областта на лекарствената политика от ДСБ предлагат на първо място да бъде изработен публичен регистър на безспорните и изискуеми задължения на болниците. Сред техните предложения са още замразяването на процедурите за закупуване с публични средства на апаратура и дълготрайни материални активи до приемане на здравната рамка и изработването на механизъм за остойностяване на труда в здравеопазването. "Това са спешните неща, които трябва да се случат веднага", коментира Москов. Според него, ако новият здравен министър д-р Анна-Мария Борисова успее да ги прокара, нещата могат да се подобрят много бързо. Ако ли не, през септември ситуацията рязко ще се влоши. От партията вече имат постигнат консенсус с министъра по някои от мерките.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4458 |03.05.2010 Внесоха обвинението срещу Валери Цветанов . 8| 4827 |27.04.2010 Тренчев скочи срещу идеите на МС за отпуските . 4| 4839 |26.04.2010 КАТ с европейска акция срещу лудите скорости . 4| 4556 |26.04.2010 Привикаха 15 души срещу Галеви в съда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads