Реклама / Ads
1| 2490 |07.06.2024 НОВИНИ

Два месеца след частичната му легализация: Германия обръща палачинката, затяга правилата за канабиса

.
Източник: БГНЕС
Около два месеца след като Германия частично легализира употребата на канабис за развлечение, парламентът гласува изменение на дългоочаквания закон, за да затегне ограниченията за шофиране, предаде ДПА.
 

Измененията, приети късно вчера, включват и допълнителни разпоредби за отглеждането на канабис в т.нар. клубове за канабис, за да се предотврати появата на мащабни плантации.

 

След дългогодишни дебати през февруари Берлин прие нов закон за канабиса, който позволява на пълнолетните германци законно да притежават, купуват или отглеждат марихуана, въпреки че все още се прилагат строги разпоредби и ограничения.

 

Съгласно закона, който е в сила от 1 април, на възрастните е разрешено да носят със себе си до 25 грама марихуана, а у дома могат да се съхраняват не повече от 50 грама. В домашни условия могат да се отглеждат до три растения.







Публичната консумация на марихуана остава забранена в близост до деца, училища, детски градини, детски и спортни площадки, както и на други места.

 

Освен в домашни условия, възрастните могат да се присъединят и към т.нар. клубове за канабис, чиито членове ще могат да отглеждат наркотика заедно и да си го доставят взаимно от 1 юли.

 

Законът беше прокаран в парламента от лявоцентристкото коалиционно правителство на канцлера Олаф Шолц.

 

Опозиционните консерватори от блока ХДС/ХСС обаче продължават да призовават Германия да промени курса и отново да забрани марихуаната в страната.







С новите поправки парламентът въведе ограничение от 3,5 нанограма на милилитър кръв от активната съставка в канабиса - тетрахидроканабинол (THC) - за шофьорите.

 

Поради рисковете от смесването на алкохол и марихуана, на лицата, които са употребили канабис, вече е напълно забранено да шофират под въздействието на алкохол.

 

В Германия ограничението за шофиране след консумация на алкохол е 0,05% съдържание на алкохол в кръвта.

 

Според новите правила на новите водачи се забранява да шофират под въздействието на канабис.

Освен това на федералните провинции на Германия е предоставена по-голяма свобода на действие при прилагането на закона, например при проверките на клубовете за канабис.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2444 |07.06.2024 Климатичните промени засилват бедността, горещините убиват 1 млрд. души . 1| 2599 |07.06.2024 Студентските такси скачат . 1| 2495 |07.06.2024 И.ф. гл. секретар на МВР съди бившия министър, адвокат е още по-бивш министър . 6| 4802 |07.06.2024 Нова Карибска криза!? Руска подводница и кораби на учение край Хавана

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads