Реклама / Ads
6| 3338 |08.03.2021 НОВИНИ

Два протеста на екоактивисти в София днес

.
Източник: БГНЕС
Екоактивисти се събират в столицата на два протеста днес. Гражданите се обявиха срещу изграждането на инсталации за горене на отпадъци. Протестиращите се събират пред Министерството на околната среда и водите. Довечера протестно шествие ще тръгне в 18:00 часа от сградата на ведомството. Протестиращите по всяка вероятност традиционно ще блокират Орлов мост.
 

Протестите са предизвикани заради плановете на общинарите от София и Девня да изградят инсталация за горене на отпадъци. Идеята е изграждането на съоръжение в столицата да започне през лятото. То ще произвежда топлинна и електрическа енергия чрез изгаряне на RDF-гориво, добито от битови отпадъци. В момента тече и търг за избор на изпълнител на проекта, информират от Българското национално радио. 


Град Девня е известен с изобилието си на вода, сол и варовик. Това е и причина за силното развитие на химическата промишленост там. Девня обаче е наричан и другояче - “долината на бавната смърт”. Причината - специфичния релеф, климатичните особености и безветрието често създават условия за концентрация на редица атмосферни замърсители. Това обаче не пречи град Девня да се превръща постепенно в едно от особено предпочитаните места що се касае за горене и складиране на отпадъци, посочват екоактивисти.


В столицата дебатите за изграждането на инсинератора започнаха  преди 10 години, когато Столичният общински съвет одобри проекта. Съоръжението трябва да бъде построено на площадката в ТЕЦ - София зад Централна жп гара. 


Местната управа е категорична - инсталацията би била от полза за столичани, отпадъците са безплатна суровина и дружеството “Топлофикация” ще спести средства, които иначе би дала за природен газ.


Темата провокира противоречиви реакции в обществото. Стигна се и до предложение за местен референдум, на който гражданите да решат дали да се строи инсталацията, но то бе отхвърлено от мнозинството в Столичния общински съвет.


Консенсус сред столичани все още няма. Мнозина за първи път чуват за това.


Търгът обаче бе обявен. Крайният срок за подаване на документи от кандидат-изпълнителите е 15 март. Предвижда се инсталацията да бъде построена до 2023 година, а строителните работи да започнат още през юли тази година.


Вреди ли на здравето на столичани подобен проект обаче не е съвсем ясно. Миналата година след подадена жалба на екодвижение Върховният административен съд се произнесе, че дружеството “Топлофикация София” не е доказало, че проектът за съоръжението е безопасен за здравето. Постановено бе преразглеждане на разрешението за изграждането на съоръжението. 


На практика обаче проектът е в ход, без да е налице окончателно решение на съда и при отсъствие на доклад за оценка на въздействието върху околната среда. Освен това, ФрогНюз припомня, че столицата все по-често попада в челните класации на градовете с най-мръсен въздух в света. Преди няколко месеца бяхме на първо място. Често София е с етикет “европейска столица с най-мръсен въздух”. 


Еколозите са категорични, че изгарянето на отпадъци ще се превърне в нов източник на атмосферно замърсяване. 


Изграждането на инсталацията ще струва 350 милиона лева с ДДС, става ясно от обществената поръчка.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4614 |08.03.2021 Спира се плановият прием в болниците в София и във Варненско . 5| 3222 |08.03.2021 Д-р Данчо Пенчев: Положението с леглата в София е тревожно . 4| 3445 |06.03.2021 Самолет кацна извънредно в София, индиец нападнал екипажа . 4| 3423 |05.03.2021 Спират плановия прием във всички болници в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads